Elämään opettelua

maanantai 14. toukokuuta 2018

Lehdistötiedote

Lehdistötiedote


Aivovammautuneiden kaltoinkohtelun ja alidiagnostisoinnin on loputtava
 
Oikeutta aivovammautuneille ry- Rättvisa för de hjärnskadade rf on huhtikuussa 2018 perustettu yhdistys,
joka on alkanut aktiivisesti nostaa esiin tapauksia, joissa aivo- ja kaularankavammoja on alidiagnostisoitu ja heitä on kohdeltu huonoa hallintoa ja vakuutustapaa osoittaen.
Yhdistyksen perustajat ovat eri tavoin aivo- ja kaularankavammautuneita, jotka ovat joutuneet käymään vuosien ja jopa vuosikymmenien mittaisia taisteluja vahinkovakuutusyhtiöitä, Kelaa ja muutoksenhakuelimiä vastaan. Yhdistys vaatii, että koko vakuutuslääkärijärjestelmä on muotoiltava uudelleen, ellei nykyisiä rakenteita aleta muuttamaan nopealla aikataululla puolueettomiksi ja vakuutusyhtiöistä riippumattomiksi. Lisäksi kaikki vakuutuslääkärien kytkökset ja sidonnaisuudet tulee julkaista.
Oikeutta aivovammautuneille yhdistyksen puheenjohtaja, joensuulainen Anu Parkkonen sanoo, että vakuutuslääkärit ovat saaneet muutoksenhakujärjestelmien alusta lähtien mellastaa ilman todellista valvontaa ja puutteellisella ammattitaidolla käsiteltävissä tapauksissa. Hän jatkaa, että vammautuneella ei ole käytännössä ollut oikeusturvaa, kun vakuutuslääkärinä toimiva gynekologi on voinut jättää hyväksymättä aivovamman, vaikka useampikin neurokirurgian professori on voinut todeta sen kiistattomasti.

Pahin esimerkki alidiagnostisoinnista on vaikeasti ratsastusonnettomuudessa vammautuneen Pauliina Syrjälän tapaus. Hän sai mm. ydinjatkoksen vaurion, kaularankavamman, sokeutui 75 prosenttisesti, eikä juurikaan pysy pystyssä. Pauliinan lakimiehen laatimassa muutoksenhakukirjelmässä oli liitteenä mm. 31 eri erikoislääkärien kirjoittamaa lausuntoa ja todistusta tutkimustuloksista, joissa hänet todettiin täysin työkyvyttömäksi. Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja, yleislääkäri Risto Ihalainen, ainoana lääkärijäsenenä päätöksessä, oli sitä mieltä, että tämän apteekkiteknikon pitää mennä takaisin töihin, koska hän on täysin työkykyinen. Tämä on oikeusmurha ja niitä on paljon muitakin, jyrisee yhdistyksen varapuheenjohtaja ja Aivovammaisen omituinen elämä-blogia kirjoittava turkulainen Nico Ojala, joka on perehtynyt syvällisesti vakuutusyhtiöiden ja Vakuutusoikeuden  harjoittamaan kaltoinkohteluun aivo- ja kaularankavammautuneita kohtaan.

Esiin nousee yhtenään tapauksia, joissa vaikeasti aivo- ja/tai kaularankavammautunut jää vaille riittävää hoitoa ja kaikkia korvauksia, koska alkutiedot ovat puutteellisia. Haavat paikataan, murtumat kipsataan, niskasärkyyn annetaan buranaresepti ja kehotetaan pitämään kylmäpakkausta takaraivon patin päällä.

Koska kolarissa ollut, kaatunut, pudonnut tai pahoinpitelyn uhri vaikuttaa lääkärin mielestä hyväkuntoiselta ja keskustelee, se kirjataan ylös, jolloin vahinkovakuutusyhtiöt eivät löydä syy-yhteyttä tapaturman ja myöhemmin ilmaantuvien oireiden välillä. Aivovammaoireet saattavat kuitenkin kehittyä pikkuhiljaa pahemmiksi, mutta tätä tosiasiaa vakuutuslääkärit eivät myönnä. Eivät tietenkään, koska se tulisi vakuutusyhtiöille todella kalliiksi, kun vammautuneille pitäisi maksaa ne korvaukset, jotka heille kuuluvat.
 
 
Lisätietoja antavat
Oikeutta aivovammautuneille ry - Rättvisa för de hjärnskadade rf
Puheenjohtaja Anu Parkkonen, 040 705 0506
Varapuheenjohtaja Nico Ojala, 040 218 3714
          Mer på svenska Robson Lindberg, 050 2040

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti