Elämään opettelua

lauantai 27. helmikuuta 2016

Mortui vivos docent

Dementikon portfolio


Olen tässä pitkin viikkoa möykännyt suu vaahdossa Turun hyvinvointitoimialan ja psykiatrisen sairaanhoidon surkeasta tilasta, sekä kyseisen toimialan sokeudesta ja ennen kaikkea piittaamattomuudesta Kupittaan G1 osastolla edelleen tapahtuviin väärinkäytöksiin. Mikä pahinta, on kyseinen toimiala lähtenyt puolustuskannalle ja asettunut itse uhrin asemaan. Tästä hyvänä esimerkkinä on hoitajille järjestetty kriisiapu. Mihin unohtui niiden potilaiden kriisiapu joiden ihmisoikeuksia on räikeästi rikottu?

Turun hyvinvointitoimiala teetti sisäisen tarkastuksen psykiatriseen sairaanhoitoon jo vuonna 2013, tuolloin esille tulleet julmuudet ja väärinkäytökset lakaistiin maton alle,väärinkäytöksistä ei vaivauduttu edes Valviraan ilmoittamaan, vaikka laki niin vaatii. Turun hyvinvointitoimiala päätti ummistaa silmänsä ja näin antaa siunauksen jatkaa potilaiden väkivaltaista kohtelua.

Nyt  tämän asian tultua esiin, päätti hyvinvointitoimiala julistaa teetetyn raportin salaiseksi, koska sen julkituleminen vaarantaisi potilasturvallisuuden. Jotta nämäkään tyhmyyden tunnusmerkit eivät vielä riittäisi, vetosi hyvinvointitoimialan johtaja muistamattomuuteen sekä näytön puutteeseen. Herää kysymys, että eikö teetettyä raporttia ole koskaan edes luettu ja jos kerta tapahtuneesta ei ole näyttöä, niin miksi teetetty selvitys julistettiin salaiseksi?

Olen vakaasti sitä mieltä, että tämä muistamattomuus tuntuu olevan yksi tärkeimmistä ominaisuuksista joita vaaditaan korkeissa virkatehtävissä. Olen aikoinaan päättänyt etten politiikasta blogissani kirjoita, mutta nyt joudun tekemään poikkeuksen.

Otetaan muutama esimerkki tästä virkatehtävässä vaaditusta muistamattomuudesta:

Matti Vanhanen ja kuuluisa lautakasa: Vanhanen ei muistanut mistä lautakasa oli pihaansa tullut, vaikka samaan aikaan rakensi omakotitaloa. Lautakasa oli vain ilmaantunut pihalle.

Anneli Jäätteenmäki ja kuuluisa faksi: Jäätteenmäki sai salaiseksi julistettuja asiakirjoja faksiinsa yllättäen ja pyytämättä, Joku vaan sattui lähettämään salaisia asiakirjoja faksilla.

Aleksander Stubb ja prosenttiluvut: Stubb ei muistanut että eduskunnassa ei saa valehdella. Toki Stubb ei omasta mielestää valehdellut vaan keksi prosenttiluvut omassa päässään.

Timo Soini ja perusduunari: Soini on täysin unohtanut äänestäjänsä eikä muista minkä aatteen takia eduskunnassa on.

Lukemattomat kansanedustajat ja vaalirahoitus: Kukaan ei muista mistä vaaliraha on tullut tilille, eikä varsinkaan muista tehdä vaalirahailmoitusta.

Tähän muistamattomien joukkoon siis liittyi nyt myös Turun hyvinvointitoimialan johtaja, joka ei muista miksi ketään ei irtisanottu vuonna 2013 eikä ilmeisesti muista lukeneensa koko tilaamaansa selvitystä.

Tämä asia on loppuun käsitelty ja siirrytään normaaliin päiväjärjestykseen.


Työkyvyttömänä työmarkkinoille.

Sain tässä viime viikolla tutustua näihin Kelan kummallisuuksiin ja aika huvittuneena tästä asiasta Kelan virkailijan kanssa keskustelin, joka myös oli ihmeissään tästä omituisesta byrokratiasta. Eli asia joka sai minut ihmettelemään ja huvittuneena asiaan tarkemmin tutustumaan oli kuntoutustuki eli paremmin tunnettuna määräaikainen työkyvyttömyyseläke. 

Kaikki alkoi siitä kun tämän hetkinen sairaslomani päätyy kuluvan kuun viimeinen päivä ja olen jo toimittanut uuden B-lausunnon Kelaan jossa sairaslomaani on jatkettu syyskuun loppuun saakka, Itse pyrin pitämään asiat yksinkertaisina ja toivon sitä myös muilta, mutta toiveeksi jäi. Soitin Kelaan kyselläkseni täytyykö minun tehdä jokin jatkohakemus kuntoutustuesta johon ystävällinen virkailija vastasi, että jos sairasloma on samasta vammasta kuin edellinen niin se menee vanhalla hakemuksella, joten kuntoutustuen jatkoon riitti tuo lähettämäni B-lausunto.

Kaikki näytti hyvältä aina tämän viikon puoliväliin saakka, kunnes Kelan sivuille oli ilmestynyt teksti "kuntoutustuki-hakemus, käsittelyaika noin kahdeksan viikkoa" tässä kohtaa aloin ynnäämään, että tuohan tarkoittaa kahta kuukautta ilman mitään tuloja. Soitin hämmästyneenä Kelaan kysyäkseni mitä tuo tiedoissani lukeva kahdeksan viikon käsittelyaika tarkoittaa ja kerroin myös edellisestä puhelustani jossa minulle ilmoitettiin, ettei minun tarvitse tehdä mitään jatkohakemusta vaan se menee sillä vanhalla hakemuksella.

Tätä tarkoitan, kun puhun yksinkertaisista asioista. Ymmärsin tuosta viime viikon puhelusta, että kuntoutustukeni jatkuu katkeamatta. Mutta kun ei jatku. Siihen päättyi se yksinkertaisuus. Keskustelin tämän virkailijan kanssa, että mitä minun täytyy sitten tehdä? Enhän minä voi ilman kuntoutustukea yli kahta kuukautta olla, siinä ajassa ehtii kyllä nälkä tulemaan. Kelan virkailija kehoitti minua ilmoittautumaan työttömäksi työnhakijaksi, tässä kohtaa keskeytin virkailijan ja muistutin häntä että olen työkyvytön ja juuri tämän takia saan kuntoutustukea. Enhän minä voi työttömäksi ilmoittautua, koko ajatus tuntui omituiselta, eikä kertakaikkiaan saanut kannatusta korvienvälissäni. 

Virkailija vakuutteli, että tämä kahdeksan viikkoa on normaali käsittelyaika ja täksi ajaksi kehoitetaan ilmoittautumaan työttömäksi. Sanoin virkailijalle, että lääkäri ja kuntouttajani ovat juuri kirjanneet minut työkyvyttömäksi, Eikö kehoitus työttömäksi työnhakiaksi ilmoittautuminen tuntuisi aika omituiselta? Kuulin kyllä tässä kohtaa vaivautuneen äänensävyn virkailian puheessa hänen yrittäessä vastata esittämääni kysymykseen. Pitkän ja välillä hupaisan keskustelun jälkeen pääsimme yhteisymmärrykseen järjestelmän kankeudesta. 

Tämä jäykkä ja pilkuntarkka järjestelmä ei suinkaan ole Kelan virkailijoiden suunnittelema, vaan työeläkejärjestelmän jonka tarkoituksena on pitää ihmiset työssä niin pitkään kuin henki pihisee. Uskon että Suomi on täynnä ihmisiä jotka ovat tämän kyseisen järjestelmän rattaisiin jäänneet. Tästä johtuen asialle täytyisi saada tehtyä jotain ja ajattelin olla yhteydessä asiasta päättäviin tahoihin.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti