Elämään opettelua

keskiviikko 24. helmikuuta 2016

Muumitalon avaimenvartija



Anteeksi, että jäimme kiinni.


Olen tässä pitkin viikkoa seurannut tuota Kupittaalla tapahtunutta ihmisoikeuksien polkemista ja sitä harrastavien tahojen luikertelua irti vastuusta. On aivan käsittämätöntä tuo virkamiesten ja -naisten toiminta kyseisten väärinkäytösten paljastuttua. Ensin määrätään työntekijöitä pitämään suu kiinni, ettei vaan vahingossa paljastuisi lisää salaisuuksia tuolta kauhujen kammiosta, sen jälkeen tiedotusvastuu annetaan hyvinvointitoimialan johdolle jonka suojeluksessa kaikki väärinkäytökset ovat tapahtuneet. 

Entäs tämä sisäinen tarkastus jonka Turun kaupunki hätäpäissään järjesti, jotta näyttäisi siltä että asioihin puututtaisiin. Sisäisen tarkastuksen tuloksena on suosituksia joiden käytäntöönpanosta vastaa hyvinvointitoimialan johto. Siis sama johto jota sisäisessä tarkastuksessa tutkitaan. 

Jotta tätä virkamiesten järjestämää soppaa saataisiin vielä vähän hämmennettyä, päätti Turun kaupunginjohtaja ottaa tiedottamisvastuun itselleen. Samalla päätettiin vuonna 2013 tehty sisäinen tarkistus julistaa salaiseksi, jotta julkisuuteen ei vuotaisi enempää arkaluontoista tietoa. Salaiseksi julistamista perusteltiin potilasturvallisuuden vaarantumisella, mutta eiköhän tuo potilasturvallisuus ole jo vaarantunut ihan riittävästi. 

Entä ne lukemattomat kuolemantapaukset joita osastolla tapahtuu vääjäämättä, onhan kyse kuitenkin vanhuspsykiatriasta. Herää kuitenkin kysymys, että kuinka moni näistä tapauksista johtuu potilasturvallisuuden laiminlyönneistä sekä ylilääkitsemisestä? Uskon että tähänkin asiaan tullaan puuttumaan poliisin toimesta.

Se mikä tänä aamuna nosti niskakarvat pystyyn, oli Turun Sanomissa julkaistu haastattelu jossa hyvinvointitoimialan johtaja puolustelee itseään ja työntekijöitään. On toki kunnioitettavaa, että työnantaja puolustaa työntekijöitä, mutta tässä tapauksessa ei johto ole oikeutettu puolustamaan itsensä eikä työntekijöidensä tekoja. Ainoa oikea teko olisi sanoutua irti tehtävästään ja ottaa vastuu tapahtuneesta.

Tässä muutama lainaus Turun Sanomista:

"Uskon vakaasti, että meidän työntekijöidemme toiminta on pääasiassa hyvää."

"Kupittaan työntekijöiden tilanne on kriittinen."

"Sairaslomia on enemmän kuin tavallisesti. Työterveys on järjestänyt hoitajille henkistä tukea, ja henkilökunnan turvallisuuden eteen on pyritty tekemään kaikki, mitä tehtävissä on."

Haastateltavana hyvinvointitoimialan johtaja Riitta Liuksa.

Mitähän mahtaa Liuksan päässä liikkua, kun kyseisiä sammakoita suustansa päästää? Ei tullut mieleen käyttää haastattelua hyväksi ja pyytää nöyrästi anteeksi tapahtunutta, mutta ei, ei näköjään käynyt mielessä. Liuksa päätti lähteä puolustuskannalle.

Eikö yhtään hävetä ilmoittaa lehdessä, että työterveys järjestää henkistä tukea työntekijöille ja että työntekijöiden turvallisuuden eteen tehdään kaikki, ikäänkuin työntekijät olisivat tässä uhreina? Mihin unohtui potilasturvallisuus ja potilaiden henkinen tuki?

Eiköhän tässä tapauksessa uhreina ole potilaat eikä työntekijät.

Vetoan sinuun Riitta Liuksa, kanna vastuusi ja eroa tehtävästä. 








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti