Elämään opettelua

torstai 11. helmikuuta 2016

Valkoinen taikasauva

Jäämies Ötzi


"Tähän se sitten päättyi" ehti Ötzi miettiä, kun vihollisen ampuma nuoli läpäisi solisvaltimon. Shokkihiki ryöpsähti kastellen vaatteet litimäräksi. Happi loppuu aivoista ja miestä pyörryttää. Lopullisen valojen sammumisen aiheuttaa ohimoon lyöty kivi joka murskaa ohimolohkon ja silmänpohjan. Niin päättyi yksi tarina historiassa, mutta vain alkaakseen uudestaan. 

"Tähän se sitten päättyi" kävi myös minun mielessäni useasti tämän puolentoista vuoden aikana. Monesti olin valmis antamaan periksi, valmis saamaan valot sammuttavan iskun, olin itse itseni vihollinen, armoton ja säälimätön. 

Yksi harmaansävyinen taulu maalattu ja on aika ottaa uusi puhtaan valkoinen kangas sekä aloittaa uusilla väreillä. Olen hyväksynyt itseni ja vammani. Tämä on minun uusi elämä, sain uuden mahdollisuuden, etuoikeutetusti, toisin kuin Ötzi aikoinaan.

Kokemuksena mennyt aika on ollut pelottavaa ja täynnä epätietoisuutta, epäonnistumisia niin hoidon kuin lääkityksen osalta ja minulta onkin useasti kysytty, että olenko katkera kokemuksestani? Ei, en ole katkera kokemuksesta, päinvastoin se sai silmäni avautumaan ja tekemään jotain asialle. Tunnen kyllä katkeruutta tietämättömyydestä ja kuuntelemattomuudesta. 

Se mihin tämä kaikki on johtanut, tähän päivään ja tämänhetkiseen hoitoon. En olisi uskonut kuinka monta eri tahoa on kytkettynä minun kuntoutukseen ja hoitoon. Uskomaton määrä eri alojen ammattilaisia. Viimeisimpänä kuntoutusryhmään liittyi näkövammapolin kuntouttaja.

Näkymätön vamma

Varmasti moni aivovammainen ja niskan retkahdusvammasta kärsivä kiroaa vammansa näkymättömyyttä, varsinkin kun yksikin kaatuminen saattaa pahentaa oireita huomattavasti. Tästä asiasta olen myös itse useasti täällä blogissani kironnut suu vaahdossa.
Pelottavimpia paikkoja itselleni on isot kaupat, nyt joku varmasti ihmettelee miksi hakeudun isoihin kauppoihin jos kerta pelkään siellä. Syy on hyvin yksinkertainen, hissi ja liukuportaat. Nämä ihmistä liikuttavat kapistukset ovat ainoa keino nousta kerros ylemmäs. Toki myös tulla alas.

Se mitä kaupassa pelkään on ihmisten sokeus, sokeus huomioida muita ihmisiä. Toki minunlaisia nippa nappa pystyssä pysyviä asiakkaita on murto-osa, mutta myös me olemme ihmisiä muiden joukossa. Käytän kävelykeppiä tasapainoa tasaamaan ja tuo tohtori Housestakin tuttu äkäpussin kolmas jalka antaa jossain määrin tilaa liikkua, mutta tuossakin jatkovarressa on huonoja puolia. Niskavammasta johtuen kehoni asento on muuttunut ja nyt kun otan tukea kävelykepistä ja samalla painopiste muuttuu, ei aivoni pysty käsittelemään tilannetta vaan antaa virheellistä tietoa kehon asennosta antaen minulle humalankaltaisen huojuvan olotilan.

Tätä aivovammaisen pyhää kolminaisuutta (oire + apuväline = uusi oire) olemme yrittäneet kuntouttajien kanssa ratkaista ja vahvistukseksi mukaan otettiin vielä neurologisten silmäoireiden lääkäri ja kuntouttaja.

Sain juuri tällä viikolla alustavan WAD (Whiplash associated disorders) luokituksen joka oli korkein mahdollinen eli 4. Tämä tarkoittaa merkittäviä neurologisia oireita, murtumia / luksaatioita. Tiedän että minulla on ligamenttivaurio C1-C2 nikamien välissä, mutta tutkimukset jatkuvat vielä tuon vamman osalta pitkään. Juuri näistä merkittävistä neurologisista oireista yksi on näköhäiriöt (kaksoiskuvat, valoarkuus ja etäisyyksien hallinta), tästä johtuen myös silmäpoli on mukana kuntoutuksessani.

Juuri tuon silmäpolin kuntouttaja teki kotikäynnin muutama päivä sitten ja toi mukanaan kasan uusia valkoisia keppejä, ja oli minullekin yllätys että voin jatkaa luonnossa liikkumista, koska tähänkin tarkoitukseen on oma valkoinen keppi olemassa.

Tuntuu sinänsä hassulta käyttää tuota valkoista taikasauvaa ja huomata ihmisten reaktiot, kunpa vastaantulijat vain tietäisivät että näen kyllä heidän tuijotuksensa ja tilan antamisen. Toisin sanoen tuo valkoinen keppi toimii moitteettomasti, mutta mitään tukea se ei tietenkään anna jos horjahdan.

Nyt odottelen oman aivovammapolin lääkärin B-lausuntoa jotta saan senkin toimitettua vakuutusyhtiöön niiden kaikkien muiden papereiden lisäksi jotka siellä nyt jo ovat. Luulen että minun lääkärin lausunnoille on jouduttu varaamaan oma huone ja kenties palkkaamaan lisää väkeä asian hoitamiseen. Toisin sanoen minulla saattaa olla työllistävä vaikutus.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti