Elämään opettelua

sunnuntai 15. huhtikuuta 2018

Neurologin monomania.

Väärää tietoa, vai väärin tiedetty?



Helsingin Sanomat uutisoi jokunen viikko sitten, että useat yliopistosairaaloiden neurologit ja neurokirukgit kertovat olevan erittäin poikkeuksellista, että potilas saisi vaikean diffuusi aksonivaurion, mutta aivokuvissa ei näkyisi pistemäisiä verenvuotoja. Näiden useiden yliopistosairaaloiden neurologien ja neurokirurgien mielestä aivokuvilla voi käytännössä sulkea pois merkittävän diffuusi aksonivaurion.

Ensimmäinen kysymys mikä tästä herää on tuo aivokuvaus. Mitä kuvantamista mahdollisesti tässä on tarkoitettu? Itse jonkin verran omakohtaista kokemusta aivovammasta omaavana voisin sanoa, että kyse on mitä ilmeisemmin MRI ( magneettikuvaus ) kuvantamisesta jota todella harvoin ylipäätään käytetään, helpoin ja edullisin vakuutusyhtiön näkökulmasta on TT ( Tietokonetomografia ) kuvaus.

 Mutta karu totuus on se, että kaikki tämän kaltaisten harhaanjohtavien uutisten lukijat eivät sitä tiedä, joten olisi varmasti ollut paikallaan kertoa enemmän ja yksityiskohtaisemmin, mutta eipä tässä kyseisessä "väärin diagnosoitu" juttusarjassa muutenkaan taustoja availtu lainkaan, joten ei tekerruta siihen tällä kertaa.

Muodostan nyt uudelleen tuon Helsingin Sanomien tekemän uutisesta irroitetun lauseen uudelleen, jotta myös ne jotka eivät tienneet mistä kuvantamisesta oli kyse.

Useat yliopistosairaaloiden neurologit ja neurogirurkit kertovat olevan erittäin poikkeuksellista, että potilas saisi vaikean difuusi aksonivaurion, mutta MRI kuvissa ei näkyisi pistemäisiä verenvuotoja. MRI kuvilla voi käytännössä sulkea pois merkittävän diffuusi aksonivaurion.

Olen monesti pyytänyt näitä useita yliopistosairaaloiden neurologeja sekä neurokirurgeja tulemaan julkisuuteen tämän esittämänsä väitteen kanssa ja nyt viimein yksi astui nimellänsä puolustamaan sanomisiaan.

TAYS:in neurologia erikoislääkäri Johanna Rellman kertoi Aamulehdessä, että aivojen niin sanotut diffuusi aksonivauriot näkyvät normaalilla kuvantamismenetelmällä.

Ensinnäkin Johanna Rellman, on todella erikoista että neurologian erikoislääkäri käyttää termiä niin sanottu diffuusi aksonivaurio. Toiseksi olisi suotavaa käyttää tarkempaa argumentointia puhuttaessa aivovammojen kuvantamisesta. 

Kerrot Johanna Rellman, että diffuusi aksonivaurioon ( DAI= Diffusion axonal injury ) liittyy usein pienten hiusverisuonten venyttyminen ja sitä seuraavat mikroverenvuodot aivokudokseen näkyvät MRI kuvauksella, jopa vuosien kuluttua.

Hyvä Johanna Rellman. Diffuusi aksonivaurio on eri asia kuin pistemäiset verenvuodot, aksonit eivät vuoda verta vaan pistemäisissä verenvuodoissa on kyse diffuusista verisuonivauriosta, jonka on kuviteltu olevan myös diffuusia aksonivauriota.

Tosiasiassa ei edes tiedetä kuinka hyvin nämä pistemäiset verenvuodot ja diffuusi aksonivaurio on yhteydessä toisiinsa, ne eivät kuitenkaan ole sama asia ja suurimmalla osalla diffuusin aksonivaurion saaneista ei ole pistemäisiä verenvuotoja lainkaan.

Lisäksi diffuusi aksinivaurio on solutason vaurio, minkä takia vaikeakin diffuusi aksonivaurio voi olla mahdoton havaita tavallisella magneettikuvauksella. Asia on tiedetty jo kauan. Aivovammadiagnoosia ei voi tehdä pelkästään TT tai MRI kuvantamisella vaan se voi olla kyllä yksi pala kokonaistutkimusta, kuten lääketieteellisessä tutkimuksessa on tapana toimia.

Monissa tutkimuksissa joissa aksonivaurio on todettu diffuusiotensorikuvauksella ( DTI ) niin suurimmalla osalla ei ole ollut pistemäisiä verenvuotoja lainkaan. Myös Olli Tenovuo on tutkinut tätä ja todennut saman tosiasian.

Pistemäisiä verenvuotoja kyllä tulee näkyviin, mutta häviävät jo viikoissa - kuukausissa eli ei niin kuin Johanna Rellman väitti että ne olisi nähtävissä vuosienkin päästä.

Arvoisa Johanna Rellman, väitteesi diffuusi aksonivauriosta on yksinkertaisesti vastoin todellisuutta ja sellaiseksi se on myös helppo osoittaa, aivan kuten Helsingin Sanomien aivovamma uutisointi.



Vakuutusyhtiöt saivat haluamansa.




Johanna Rellman oli yksi aivovammojen uuden epäoikeudenmukaisen Käypä hoito- suosituksen läpi masinoineista jäsenistä. Johanna Rellman kertoo haastattelussa, että suhtautuminen lieviin aivovammoihin ei ole muuttunut, vaan vammojen vaikeusasteiden luokittelu on päivitetty vastaamaan WHO:n määritelmiä ja kansainvälisiä tutkimuskäytäntöjä.

Tämä Johanna Rellmannin väite ei pidä paikkaansa, koska uusi Käypä hoito- suositus ei tue traktotrafiakuvantamista joka on yleisesti käytetty kuvantaminen maailmalla, ettekä arvosta kansainvälisiä tutkimuksia aivovammoista vaan toteutatte vakuutusyhtiöiden sanelupolitiikkaa ja tämä käy hyvin ilmi uudesta Käypä hoito- suosituksesta.

Esimerkkinä voidaan hyvin käyttää sitä, että edellisessä Käypä hoito- suosituksessa aivovamman jälkitilan vaikeusaste voitiin luokitella oireiden perusteella.

Kuten sinäkin Johanna Rellman tiedät, aivovamman oireet vaikuttavat arkeen ja sosiaaliseen identtiteettiin joiden vaikutus voidaan arvioida vasta pidempiaikaisen kuntoutuksen ja useiden lääkäritutkimusten jälkeen ja vakuutusyhtiöt kokivat tämän liian kalliiksi.

Tämän johdosta vakuutusyhtiöt halusivat uuden Käypä hoito- suosituksen joka ei antaisi tähän enään mahdollisuutta, vaan mikäli kuvantamisessa ei löydy näitä pistemäisiä verenvuotoja on aivovamma automaattisesti lievä riippumatta oireista.

Kuten jo aikaisemmin kirjoitin, useat kansainväliset tutkimukset ovat osoittaneet, ettei suurimmalla osalla aksoni diffuusivaurion saaneista ollut näitä pistemäisiä verenvuotoja ja tämän myös vakuutusyhtiöt, nämä useat yliopistollistensairaaloiden neurologit ja neurokirurgit ja sinäkin tiedät.

On todella edesvastuutonta puolustaa tätä aivovammautuneita syrjivää Käypä hoito- suositusta saatika ylpeillä sillä että on ollut mukana sitä laatimassa. Joulukortteja varmasti tulee ainakin vakuutusyhtiöiltä.

Lisäksi sinä Johanna Rellman väität, että mitään tutkimusnäyttöä ei ole siitä että aivovamma voisi olla etenevä ja muuttua lievästä vaikeaksi. Nyt Johanna Rellman kannattaa ryhdistäytyä ja lukea näitä tieteellisiä tutkimuksia.

Useat tutkimukset toteavat , että aivovamman oirekuva voi olla etenevä toisin kuin Johanna Rellman nyt väittää. Asia on selkeästi todettu tuoreessa laajassa aivovammoja koskevassa artikkelissa jonka kirjoittajina on lähes 350 aivovammatutkijaa ympäri maailmaa. Kyse ei siis ole mistää mielipideasiasta.

Tulen lähettämään nämä tiedot myös Aamulehteen, jotta nämä sinun antamat virheelliset tiedot tähän artikkeliin korjataan. Tämän kaltainen uutisointi alkaa tuntumaan tahalliselta väärän tiedon levittämiseltä sekä täyttää aivovammaisia syrjinnän kriteerit.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti