Elämään opettelua

sunnuntai 8. huhtikuuta 2018

Niillä on älyvamma

Lääkärin salattu totuus.



Tässä viime viikolla TAYS:n lääkärillä lähti niin sanotusti mopo keulimaan ja saamastaan ylivertaisuuden tunteestaan päätti hän palkita itsensä haukkumalla julkisesti niska-ja aivovammaisia omalla facebook sivullaan.

En tiedä johtuiko tämä vammautuneiden haukkuminen siitä ettei hän pysynyt autollaan ojien välissä vai siitä että autolla ojaan päräyttänyt neurologi tajusi viimein olevansa tavallinen kuolevainen. Mitäs tämä TAYS:n neurologi Jari Honkaniemi sitten sanoi? 

Tässä suora lainaus Jari Honkaniemen päivityksestä. 

Jari Honkaniemi. Hmmm... Millaisethan vakuutukset mulla on? Löinkö minä tai vaimo päänsä? Niska nyt ainakin retkahti. Minulla on varmaan muistiaukko päällä. Oletan, etten aamulla muista tästä mitään. Ja alkoholilla ei ollut osuutta asiaan. Ligamentit alkaa lupaavasti oireilemaan. Oletan, että tulemme maanantaina jäykän kaulurin kanssa duuniin.

Sini Kojootti. Maanantaina ei varmaan kannata mennä töihin, ei ilman kauluria tai sen kanssa.

Jari Honkaniemi. Päinvastoin Sini, päinvastoin. Olen ovelasti suunnitellut tulevani maanantaina duuniin kauluri kaulassa. Mikä lopullisesti naulaa kiinni paitsi post-traumaattisen amnesian, myös sekavuuden.

Lainaus loppuu.

Tämä samainen lääkäri oli juuri Helsingin Sanomien julkaisemassa "Väärin Diagnosoitu" uutisen yhtenä neurologianlääkärinä mitä HS oli haastatellut asiantuntijana. Ei kovin vakuuttavaa käytöstä lääkäriltä joka kovaan ääneen huutaa kuinka tietyt lääkärit ylidiagnosoi aivovammoja, tämä postaus kertoo hyvin tämän lääkärin vähättelevästä moraalista vammautuneita kohtaan ja asettaa hänen tekemät aivo- ja niskavamma diagnoosit arveluttavaan valoon.

Jari Honkaniemelle tiedoksi, että kaikki mitkä sinä esim facebook:iin laitat on julkista ja sitä kautta kuka tahansa, kuten minäkin voin sen julkaista uudelleen. Vaikka sinä ilmeisesti ymmärsit tehneesi grande munauksen tällä postauksella ja poistit sen hyvin nopeasti, niin kyllä aika moni ehti siitä kuvakaappauksen ottamaan.

Ja mitä tulee vielä tähän Helsingin Sanomien uutisointiin Helena Huhmarista tehdyistä kanteluista Valviraan. Varmasti ihan vahingossa HS jätti mainitsematta, että Huhmaria on yritetty mustamaalata ennenkin tekemällä peräti kolme kantelua Valviraan, joista kaksi on jo mitätöity ja tämä kolmaskin tulee hyvin todennäköisesti kokemaan saman kohtalon.

Ilokseni voin myös todeta, että Helsingin Sanomien yksipuoliseseta ja vammautuneita halveksivasta uutisoinnista on tehty ainakin kolme kantelua JSN:n ja yksi näistä kantelijoista on Aivovammaliitto.





Copy paste ja muita yrityksiä.


Jälleen kerran, kuten niin monesti ennenkin eläkeyhtiö päätti ottaa kantaa vakuutuslääkärijärjestelmän hyödyllisyyteen ja siihen puhtoiseen toimintamalliin mitä nuo eedenin puutarhan lääkärinvalan vannoneet keijukaiset harrastavat. 

Tällä kertaa työvuorossa ja puolustuslinjan etuvartiossa oli työeläkeyhtiö Varman ylilääkäri Jukka Kivekäs. Ainoa harmi mikä näissä puolustuspuheenvuoroissa on se selvä leikkaa liimaa kirjoitustyyli, samat fraasit toistuvat kerta kerran jälkeen. 

Se mikä minua on jo useasti ihmetettänyt on tuo eläkeyhtiöiden väite, että mikäli kansalaisaloite menee läpi niin hoitava lääkäri saa tehdä työkyvyttömyyspäätöksen. Miksi ja mistä tällaista jargonia tulee ja kuka sitä tuottaa? Olen erittäin hyvin tutustunut tähän kansalaisaloitteeseen ja ainoa mitä siinä vaaditaan on se, että vakuutu- ja eläkeyhtiön vakuutuslääkärin pitää noudattaa terveydenhuollon ammattihenkilöstöstä annettua lakia.

Kuten sinäkin Jukka Kivekäs tiedät niin ennen kuin hoitava lääkäri voi edes kirjoittaa työkyvyttömyyslausunnon on vammautunut tai sairastunut käynyt läpi moniammatillisen kuntoutusprosessin ja mahdollisesti ollut eläkeyhtiön järjestämässä työkokeilussa. Ei tämä kaava muuttuisi mihinkään vaikka kansalaisaloite menisi läpi, ainoa mikä muuttuu on tuo, että satusedät ja tädit joutuisivat pysymään totuudessa kirjoittaessaan lääketieteellisiä lausuntoja vammautuneesta tai sairastuneesta.

Toki Jukka Kivekään kirjoituksessa oli jotain uutta ja varteenotetettavia ehdotuksia kuten ehdotus siitä, että potilasjärjestöjen lehdissä tai vastaavissa kuten potilaan lääkärilehti ja Kelan elämässä verkkojulkaisussa alettaisiin julkaisemaan sattumanvaraisesti ja nimettömästi niin hylättyyn kuin hyväksyyn päätökseen johtaneita tapausselosteita. 

Myös muutoksenhakulautakunnat voisivat yleisellä tasolla kuvata toimintaansa ja ratkaisulinjojaan julkisuudessa.

Nämä ovat ihan hyviä ehdotuksia, mutta ei poista silti tarvetta muuttaa vakuutuslääkärijärjestelmää ja sen johdosta olenkin myös yksi niistä henkilöistä joka käy 18.4.2018 luovuttamassa kansalaisaloitteen eduskunnan puhemies Paula Risikolle. Olen myös sopinut tapaamisen Jari Ronkaisen kanssa ja tarkoituksena on keskustella vakuutuslääkärijärjestelmästä ja vammautuneiden tilanteesta.



Vaimentakaa nuo älyvammaiset.


On aivan käsittämätöntä kuinka paljon vakuutusyhtiöt ja vakuutusyhtiömyönteiset lääkärit yrittävät vaikuttaa siihen mitä aivo- ja niskavammoista saa kirjoittaa. Erittän innokkaasti tähän sanelukulttuuriin on erikoistunut TAYS:n neurologi Johanna Rellman  joka toistuvasti haluaa vaikuttaa ja puuttua aivovammaliiton julkaiseman Aivoitus lehden sisältöön.

Johanna Rellman kirjoittaa esimerkiksi seuraavasti:

"4:stä viimeisestä liiton kannanotosta puolet on käsitellyt vakuutuslääkäreitä. Aivoituslehden v. 2016 numeroista puolet keskittyi samaan teemaan ja aihe jatkui näkyvästi myös viime vuoden useassa lehdessä. Pikkuparlamentin tapahtuman ja likihankkeiden myötä teema saanee jatkoa myös tänä vuonna.

Ymmärrän liiton suuntaan tulevat runsaat yhteydenotot ja toiveet em. asioissa ja korjattavaakin on, mutta näin vahvasti sen ei tulisi toimintaa ohjata."

" Toivon myös, että lehdestänne ei tarvitse enään  jatkossa lukea lakimiehen toimintaa mainostavaa tekstiä, jossa todetaan että, aivovammojen neurologisen tutkimuksen yksi epäkohta on nimenomaan siinä, että monilla yleisneurologeilla ammattitaidon taso ei ole riittävä. Tälläinen kirjoittelu ei eristä potilaiden hoitoa"

Minä totisesti toivon että sinä Johanna Rellman ymmärrät, että aivovammaliitto ajaa meidän vammautuneiden etua ja tämä sinun harjoittama painostus julkaisujen sisällöstä osoittaa juuri sitä aivovammavastaista kulttuuria jota vastaan itse taistelen.

Otan oman esimerkin tähän, koska sinä Johanna Rellman kerrot kuinka hieno ja ammattilaitoinen TAYS on.

Minulle sattui työtapaturma 5/2014 jossa tipuin yli neljästä metristä ilmeisesti vasemmalle kyljelle, itselläni ei muistikuvaa ole mutta oletan näin koska kaikki murtumat olivat vasemmalla puolella yläkehossa ( lapaluu, kylkiluita ja yläleukaluu ) Ampulanssin äänen muistan kuulleeni ja joitain pieniä pätkiä ambulanssimatkasta TAYS:n päivystykseen.

Vaikka kyseessä oli suurenirkinen tapaturma, niin missään kohtaa ei aivo tai niskavammaa haluttu edes epäillä, koska en ollut lyönnyt päätäni vaikka yläleukaluu oli murtunut. TAYS keskittyi vain kuvaamaan trauma TT:llä murtumat eikä mitään puhetta MRI kuvista edes ollut ja tämä selviää potilaskertomuksesta, jossa on myös maininta sekavuudesta. Tästä huolimatta minut kotiutettiin jo seuraavana päivänä.

Minulla ei ole varsinaisia yhtäjaksoisia muistikuvia koko loppuvuodesta 2014 ja seuraavana vuonna 2015 minut lähetettiin psykiatriseen sairaanhoitoon outojen oireiden ja masennuksen johdosta. Nuo oireet ja tunteettomuus ajoi minut yrittämään itsemurhaan kahdesti. Joten psykiatrinen hoito oli ihan oikea ratkaisu. Oikea ratkaisu myös siltä kannalta, että silloin vasta ensimmäisen kerran osattiin alkaa epäilemään aivovammaa.

Keväällä 2015 minut lähetettiin TYKS:n aivovammapolille ja sitä kautta myös draktografia kuville josta selvisi erittäin suuret muutokset ja FA alentumat olivat 2,7 ja 3,0 välillä useissa eri aivojen osissa. Minulle tehtiin useita kuvantamisia ja kliinisiä tutkimuksia jossa todettiin niskan retkahdusvamma ja ligamentti vaurio.

Nämä kaikki jäi TAYS:ssa huomaamatta.

Myös neuropsykologinen tutkimus joka tehtii syksyllä 2015 tuki aivovammaa.

Useiden kuntoutusjaksojen ja yli kaksi vuotta kestäneiden fysiatrian ja neuropygologisen kuntoutuksen jälkeen minulle tehtiin lopullinen diagnoosi joka on vaikea aivovamma ja vaikea niskavamma.

Haittaluokkani on 15 ja olen työeläkeyhtiön ja Kelan päätöksien mukaan täysin työkyvytön.

Mitä tulee tuohon yläleukaluun murtumaan jonka johdosta minulle piti rakentaa uudet yläetuhampaat ( kuusi kappaletta ) edes tätä ei TAYS ei kirjannut potilastietoihin, vaan vasta hammaslääkäri teki ensimmäisen kirjaamisen kun jouduin käymään hammaslääkärissä heiluvien ylähampaiden johdosta.

Minulla itsellä kävi tuuri etten onnistunut itsemurhayrityksistä ja psykiatrisen sairaalan proffa oli sen verran kartalla, että osasi alkaa epäilemään aivovammaa.

Kaikille ei käy näin ja heistä saamme lukea sunnuntain sanomalehdistä.

Toki vakuutusyhtiö myöntää vammat, mutta kiistää syy-yhteyden ja tämä asia käsitellään oikeudessa.

Johanna Rellman, se esittämäsi toiveesi aivovammaliiton facebook sivuilla, ettei näitä asioita käsiteltäisi oikeudessa on täysin mahdotonta niin kauan kun hoito on tämän tasoista mitä TAYS tarjoaa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti