Elämään opettelua

lauantai 9. tammikuuta 2016

Hermokeskus piiputtaa

Kehon sähköjohdot oikosulussa.


Se on käsittämätöntä mitä kaikkea tuntemuksia hermot saavat aikaiseksi, on muunmuassa nykäyksiä, sähköiskuja, pistelyä ja polttelua sekä puutumisia. Hermotuntemukset kohdistuvat mitä ihmeellisimpiin kehon osiin, jopa sellaisiin lihaksiin mitä ei edes tiennyt olevan olemassa. Onneksi olen ihminen ja minulla on vain vähän yli 600 lihasta, voin vain kuvitella mitä tuntemuksia norsu kokee, jolla on jo kärsässä yli 40 000 lihasta. Hulluksihan siinä tulisi jos tuollainen määrä lihaksia nykisi ja kärsä heiluisi holtittomasti.

Itselläni nuo hermosäryt kohdistuu lähinnä kehon oikealle puolelle, mutta myös vasen puoli saa oman osuutensa tästä hermokeskuksen piiputtamisesta. Pahin hermojen aiheuttamista kivuista on omalla kohdallani oikean jalan reisilihaksen särky, tuo särky ilmaantuu vain makuuasennossa ja tuntuu kuin jalkaa sahattaisiin poikki juuri tuosta reiden kohdasta.
 
Oma lukunsa on tietenkin lihasnykinät jotka kohdistuu kaikkialle kehoon missä vain hermoja kulkee, milloin nilkkaan, milloin hauikseen tai niskaan. Onneksi nämä nykinät antavat ennakkotunteen tulevasta ja niihin osaa jollain tasolla varautua, mutta nykinän voimakkuus on aina yllätys. 

Kaikille näille tuntemuksille yhteistä on aivovamma ja sen aiheuttama väärä tiedonkäsittely sekä virheellisen tiedon lähettäminen kehoon. Tähän soppaan kun lisätään vielä niskan retkahdusvamma ja sen aiheuttama tietokatkos niin paletti alkaa olemaan kasassa ja lopputulos on hyvin nähtävissä, yleensä väärin tulkittuna ja joko juopoksi tai aineidenkäyttäjäksi. Näin me ihmiset valitettavasti toimimme ja lokeroimme toisiamme pelkästään ulkoisen habituksen perusteella. Myös minä olen tähän soppaan lusikkani laittanut.

Tästä hermosärystä on paljon keskusteluja internetin ihmeellisessä maailmassa. Toki kaikki hermosäryt ei johdu aivovammasta tai niskavammasta, maailmassa on lukemattomia sairauksia johon kuuluu hermosärkyoireisto, joten ei kannata heti pelästyä että on aivovammainen kun elohiiri silmäkulmaan iskee.

Mutta ne jotka ovat aivovamman saaneet ja mahdollisesti vielä niskavamman, saavat he kuin lahjaksi vielä lihasjäykkyyden eli spastisuuden. Tätä ei pidä lähteä hoitamaan omatoimisesti hierojalla tai muillakaan rentouttavilla hoidoilla, lopputuloksena saattaa olla tajuton potilas tai kahta kauheammin kipeämmät oireet. Vain ja ainoastaan oman lääkärin tai fysioterapeutin luvalla voi hakeutua hemmotteluhoitoihin. Tämä kannattaa muistaa myös keskustelupalstoilla.

Pers`reiästä kuoriutui aivovammaosaamisen keskus


Turusta on kuin varkain tullut yksi maailman aivovammaosaamisen keskus, jo entuudestaan Turussa olleet huippuammattilaiset Tenovuo ja Juvela saivat rinnalleen israelilaisen Harelin.

Moni varmaan hieraisi silmiään luettuaan Turun Sanomien julkaiseman artikkelin Harelin tutkimustyöstä ja tavoitteista kehittää pikatesti aivovamman selvittämiseen. Jos kyseinen juttu olisi aprillipäivänä ollut luettavissa olisi aamukahvihetkeni ollut aivan normaali, mutta kun ei ollut. Aamukahvit väärässä kurkussa ja niitä ulos yskien luin tästä pikatestistä joka mullistaisi aivovammatutkimuksen.

Parasta tässä testissä olisi nimenomaan sen nopeus, viitteitä aivovammasta saataisiin jo sekunneissa, pelkästä verinäytteestä. Mitä nopeampi varmentaminen sitä nopeampi kuntoutus ja aivovammassa kyse on nimenomaan ajasta. Mitä nopeammin kuntoutus saadaan alkamaan sitä paremmat on ennusteet työelämään palautumisesta.

Toivon todella että testi tulisi markkinoille ja ammattilaisten käyttöön, tämä olisi erittäin hyvä työkalu jo entuudetaan TYKS:in huippuluokan yksikölle.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti