Elämään opettelua

keskiviikko 17. lokakuuta 2018

Kamala sotku

Ihmisroskasilppuri.



Me kaikki päävikaiset olemme tottuneet siihen, että ajatusten gps järjestelmä ei enään toimi. Aivojen moottoritiet ovat käyttökelvottomat ja käytössä on vain kaiken maailman vaihtoehtoisia reittejä.
Ihan yksinkertainenkin asia saa monia muotoja matkallaa otsalohkosta kohti hippokampusta. 
Normaalisti reitti olisi hyvin suora vailla mitään poikkeamia, mutta eipä ole enään. Jo pelkkä tunteenilmaisu saa mitä ihmeellisempiä päätelmiä vastapuolella vaikka kuinka toinen yrittäisi ymmärtää.

Tämä on meille kaikille varmasti tuttu tilanne, ajatusroskaa kulkee päässä ilman varsinaista osoitetta, puolikkaat lauseet sinkoilevat päässä ottaen kimmokkeita kovakalvosta etsiessään edes jotain tavun rippeitä, että suusta tulisi edes hieman ymmärrettävää puheen pärinää josta kuulija voisi sitten päätellä, otanko kahviini maitoa vai piimää.

Luulen, että kun KELA on ollut yhteydessä Aalto-yliopistoon tilatessaan selvitystä, miten hyvää vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta saisi mahdollisimman halvalla on puhelimen jommassa kummassa päässä lauseet pätkineet ja hyvä sana putosi kokomaan pois. Joten Aalto-yliopisto kirjasi toimeksiannon " Kuntoutusta omalla kustannuksella "

Se mikä tästä KELA:n holokaustista tekee koomista on se tosiasia, että selvityksen vaativasta lääketieteellisestä kuntoutuksesta teki taloustieteen työryhmä, eli ryhmä jolla ei ole mitään kosketuspintaa kuntoutukseen saatika vammaisuuteen tai sairauksiin.

Olisi sama kun minä tekisin tutkimuksen oopperan vaikutuksesta kalojen sukupuolielämään. Yhtä paljon arvoa tällä minun tutkimuksellani olisi tiedepiireissä, kuin tällä KELA:n tilaamalla Aalto-yliopiston taloustieteilijöillä tutkimuksella on kuntouttajien ja lääkärien keskuudessa.

Eikö teitä Aalto-yliopiston taloustieteilijät ja KELA:n pääjohtaja, hallituksen jäsenet ja valtuutetut yhtään hävetä? Missä on teidän inhimillisyys? Ymmärrättekö tekojenne seuraukset vai tyydyttekö vain siihen että kansanedustajat jotka kuuluvat KELA:n valtuutettuihin antaa teille vastuuvapauden?

Minua itseäni ärsyttää suunnattomasti se tosi asia, että lapset kärsivät tästä eniten, lapset jotka tarvitsevat pysyvyyttä, turvallisuuden tunnetta ja varmuutta kuntoutukseen joutuvat nyt etsimään uuden terapeutin mikäli jo vahvan siteen lapseen muodostanut terapeutti on tippunut poin palveluntuottajan paikalta. Osa saattaa jäädä jopa kokonaan ilman kuntoutusta, kun pätevää ammattilaista ei löydy.

Tulkaa päättäjät ja tämän holokaustin aiheuttajat pois sieltä norsunluutornista tänne kansan keskuuteen, asettukaa kuntoutujan saappaisiin, menkää niiden lasten kenkiin jotka joutuvat avaamaan kaikki ne tuskaiset haavat uudelleen terapeutin pakkovaihtamisen johdosta. Älkää totta vieköön vaan puhuko ja voivotelko siellä marmoripalatsissanne, vaan tehkää asialle jotain.

Olette ansainneet halveksuntani.

Mikäli minulta loppuisi vessapaperi, niin tuo KELA:n teettämä tutkimus olisi se paperi joka käteeni ensimmäisenä tarttuisi.

Jos KELA:n sivuilta lukee tuota tavoitetta mihin tarkoitukseen vaativan lääkinnällisen kuntoutus kustannuksien alentamiseen tuo tutkimus tilattiin tältä taloustieteilijä työryhmältä, niin KELA käyttää argumenttäjä kuten:

  • Mahdollista päästä merkittäviin säästöihin, palvelun laatua heikentämättä.
  • Lisää kuntoutujan omaa aktiivisuutta palvelujen valinnassa. 
  • Takaa palvelujen riittävän saatavuuden.
  • Kuntoutuja voi vapaasti valita oman kuntoutuspalvelunsa tuottajan rekisterijärjestelmästä.

Miten ihmeessä näitä KELA:n argumenttejä pitäisi oikein tulkita, mutta ihan näin maallikkovammaisen näkökulmasta nuo väittämät ei oikein kohtaa todellisuutta. Jotenkin tuntuu, että koko halpuuttaminen on jo lähtökohtaisesti karahtanut kiville heti kun tätä aivopierua alettiin numeroiksi muuttamaan.

Jos kilpailutuksen painopiste on vain hinnassa, niin miten voidaan väittää ettei palvelun laatu heikkene?

Lisää kuntoutujan omaa aktiivisuutta palvelujen valinnassa? Lisää varmasti, kun joutuu etsimään uudet kuntouttajat ja hyvin todennäköisesti vaihtamaan niitä useampaan kertaan kunnes löytyy se juuri vammautuneen tai sairastuneen tarpeisiin erikoistunut ammattilainen.

Tämä seuraava kohta on varmaan se mistä olen eniten huolissani.

Olen jonkin verran ehtinyt tutustumaan palvelutuottajien tarjouskilpailun sisältöön ja vaatimuksiin, enkä ole todellakaan kovin vakuuttunut siitä että viihdekylpylä olisi oikea paikka vaativalle lääkinnälliselle kuntoutukselle, ei sillä etteikö siellä viihtyisi kuunnellen Juha Tapiota ja samalla muutaman bissen ryystäen. Eniten minua epäilyttää henkilökunnan ammattitaito, jos vertailukohdaksi otetaan Validia tai Masku jotka kyseiselle kylpylälle hävisivät hinnassa.

Mikäli laatu olisi ollut vaatimuksena vaikka prosentin verran, niin olen täysin varma että Validia ja Masku olisi kumpikin säilynyt KELA:n palveluntuottajina.

Sitten tämä viimeinen argumentti, onhan se hyvä mainostaa rekisteriä jota ei vielä edes ole olemassa, tuo kyseinen rekisterijärjestelmä tulee käyttöön vasta vuonna 2023, joten hetken me vammautuneet ja sairastuneet joudumme vielä harhailemaan ja kokeilemaan eri kuntoutusmuotoja. Toki KELA:n sivuilta löytyy kurssi traumaattisen aivovamman saaneille ja kuntoutuskin järjestetään hyvinkin lähellä, eli etänä. Siitä vaan sitten tietokoneen ääreen kuntoutumaan.

Tarkennuksena vielä, että tämän koko sotkun taustalla on säästötalkoot johon meidät kaikista pienituloloisimmat ja heikoimmassa asemassa olevat vammautuneet ja sairastuneet on pakotettu. Tämä uusi vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen kilpailutus koskee siis, fysioterapiaa, neuropsykologiaa, psykoterapiaa, ratsastusterapiaa, toimintaterapiaa ja puheterapiaa.

Kaikki vauvasta vanhukseen joutuu tämän idiotismin kohteeksi ja samaan aikaan hallitus huutaa, että myös vaikeasti työllistyvät vajaakuntoiset työnhakijat pitäisi saada kuntoutettua takaisin työelämään, näinkö se onnistuu? Itselleni tämä yhtälö ei vain aukea.

Useat kansanedustajat ovat julkisuudessa paheksuneet KELA:n toimintaa, mutta kaikki teot mitkä muuttaisi saatika korjaisi tilanteen loistaa poissaolollaan, viimeisin eduskunnan huutelija oli Keskustan Olavi Ala-Nissilä joka kertoi jättäneensä kirjallisen kysymyksen vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen kilpailutuksesta.

Keskusta on muutenkin profiloitunut tässä KELA:n harjoittamassa holokaustissa, esimerkiksi Pääministeri Juha Sipilä asetti keskustalaisen Riikka Moilasen eduskuntavaaliehdokkaaksi ilman jäsenäänestystä. Riikka Moilanen haukkui muutama kuukausi sitten vähävaraisia ja syrjäytyneitä ihmisroskaksi. Tämäkö on se Keskustan suhtautuminen vammautuneisiin, sairastuneisiin, syrjäytyneisiin ja heikossa-asemassa oleviin ihmisiin?

KELA:n pääjohtaja Elli Aaltonen ei ole suoraan keskustalainen, mutta toimii hyvin lähellä keskustan puoluetta.

Luulen, että Santeri Alkio repii pelihousunsa kun katselee pilven reunalta tätä keskustan köyhäin ja vaivaisten körmyytystä. Käsittääkseni Santeri Alkio ajoi juuri köyhäin ja heikko-osaisten asioita. Kaukana on nuo ajat kun katsoo Juha Sipilän aatteita.

Arvon blogini lukijat, muistakaa että vaalit on tulossa ja älkää uskoko edustajia jos he lupaavat laittaa tämän KELA:n vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen kuntoon, he voivat tehdä sen jo nyt jos vain tahtoa piisaa.

Vammautuneilla ja sairastuneilla ei politiikkaa tehdä, politiikka ei meitä kuntouta vaan ne teot jotka mahdollistavat meidän pääsyn ammattitaitoiseen kuntoutukseen.

Hävetkää te nykyajan holokaustin arkkitehdit.

Nico Ojala










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti