Elämään opettelua

keskiviikko 31. lokakuuta 2018

Fiktiivisen toiminnallinen

Opportunistin päiväuni.



Saattaa olla, mahdollisesti, todennäköisesti, luulisin, että kyseessä on, ei voida todentaa mutta, uskoakseni kyseessä on. Nämä kaikki on sanoja jotka ei sido lääkäriä mihinkään, mutta epäily jostain sairaudesta näillä termeillä seuraa potilasta jatkuvasti ja ennen kaikkea vakuutusyhtiö takertuu näihin lääkärin " saattaa olla diagnooseihin "eli sairauksiin tai vammoihin, joita ei kuitenkaan ole virallisesti diagnosoitu.

Käydäänpä pieni terminologian pikakurssi.

Konversiohäiriö, eli toiminnallinen neurologinen häiriö. 

  • Psykologisista tekijöistä johtuva neurologinen oireisto tahdonalaisen motorisen ja sensorisen toiminnan alueella. Saattaa ilmetä myös selittömättöminä epilepsiakohtauksen kaltaisina kohtauksina.

Muita lempinimiä on: Somaattiset oireet, pseudoneurologiset oireet, somatisaatio-oireet, somatofoniset oireet ja psykogeeniset oireet.

Vielä 1980 luvulla näistä oireista käytettiin nimitystä Hysteerinen neuroosi.

Yhtä kaikki, toiminnallinen oire lääketieteessä tarkoittaa kuvitteellista oiretta jolle ei löydy mitään muuta lääketieteellistä syytä kuin vika korvien välissä.

Plasebo, eli lumevaikutus.

  • Kuvitteellinen vaikutus joka useissa tutkimuksissa on todettu vaikkuttavan aivoihin ja aiheuttavan lumevaikutuksen esimerkiksi kivunhoidossa. Kuvantamistutkimuksella on todistettu, että lumehoito synnyttää aivoissa todellisia muutoksia aktivoiden samoja neurokemiallisia prosesseja kuin oikea lääke.


Nosebo, eli kuvitteellinen haittavaikutus.
  • Nosebovaikutus aiheuttaa hoidon kannalta haitallisia vaikutuksia. Pahimmillaan plasepo saattaa aiheuttaa noseboa. Nosebo voi ilmetä esimerkiksi kuviteltuna oireena tai lääkeaineen sivuvaikutuksena, myös annetun lääkkeen heikkona tehona.
Nosebovaikutukseen luokitellaan myös, kirous, manaus, voodoo ja paljon mediassa puhuttu tuulivoimaloiden terveysriski. Jopa sähköallergia luokitellaan lääketieteessä nosebovaikutukseksi.

Nämä kaikki edellä mainitut terminologiset kommervenkit ovat lääketieteen tapa kirjata potilaan kokemat oireet joko kuvitteelliseksi tai korvienväliseksi ongelmiksi. Totuus on kuitenkin se, että kun lääkäriltä taidot loppuu, niin helpoin tapa päästä potilaasta eroon on kirjata oireiden olevan pelkästään toiminnallisia ilman todellista faktatietoa.


Tässä muutama esimerkki: 


POTS: Postural orthostatic tachycardia syndrome. Oireita ovat esimerkiksi:

  • Sydämmen syketiheys nousee epänormaalisti seisomaan noustessa.
  • Huimaus ja päänsärky.
  • Kouristuskohtaukset.
Sairautta pidetään toiminnallisena, tai liitännäisoireina toiseen sairauteen. Sairastuneita on diagnosoitu virheellisesti psyykkisksi sairaudeksi ja yritetty hoitaa masennuslääkkeillä jotka puolestaan ovat vain aiheuttannet voimakkaita haittavaikutuksia ja näin entisestään heikentäneet voimakkaasta sairastuneen toimintakykyä.

Sairastuneelle määrättyjen lääkkeiden haittavaikutuksia on pidetty jopa nosebona ja tämän johdosta heitä on luokiteltu useisiin psykiatrisiin katekorioihin.


PANS: Pediatric acute-onset neuropsychiatric syndrome. Oireita ovat esimerkiksi:

  • Pakkomielteet.
  • Hallitsemattomat raivokohtaukset.
  • Voimakas ahdistuneisuus.
  • Lihasvoimien heikkeneminen.
Monimutkaisen oirekuvan johdosta sairaus on diagnosoitu mielenterveyshäiriöksi, epilepsiaksi, aivosairaudeksi ( G93.8 ) obsessiivis-kompulsiivinen häiriö ( F42.8 ) sekä  muu sydämmen rytmihäiriö ( I49.8 )

Kyseisillä diagnooseilla ei ole mitään tekemistä tämän oireyhtymän kanssa ja osoittaa lääkärin taitamattomuutta ottaa selvää sairastuneen historiasta.


CFS: Chronic fatigue syndrome. Oireita ovat esimerkiksi:

  • Erittäin voimakas uupumus.
  • Muistihäiriöitä.
  • MS-Taudin kaltaisia MRI kuvantamis muutoksia.
  • Unihäiriöitä, sairastunut saattaa nukkua koko vuodekauden tai vaikea unettomuus.
  • Immuunijärjestelmän heikentyminen. Alttius virus ja bakteeri infektioille.

Sairautta ei osata tulkita oikein ja usein lopputulos on toiminnallinen häiriö tai jopa väärä diagnoosi, kuten: Narkolepsia, diabetes, MS-tauti, borrelioosi, leukemia, lynfoomat, synteeminen lupus erythematosus, kilpirauhasen vajaatoiminta ja jopa AIDS.

Koska mikään edellä mainittua sairautta ei ole voitu lopullisesti ja luotettavasti diagnosoida on aivan liian usein CFS oireyhtymää sairastava henkilö jäänyt ilman diagnoosia ja tämän seurauksena pakotettu roikkumaan järjestelmän rattaissa ilman asianmukaista hoitoa.


Yhteistä näille kaikille sairauksille on se, että IVIG-hoito: Intavenous immunoglobulin hoitomuoto, jossa nerologisten tautien ja autoimmuunisairauksien vasta-ainetta immunoglobuliinia annetaan kanuulilla laskimoon on tuottanut hyviä hoitotuloksia. Tätä hoitomuotoa on valitettavasti saanut vain yksityiseltä sairaanhoitoimijoilta omalla kustannuksella.

Koska tämä hoitomuoto on kokeellinen, vaikkakin toimiva niin useat yliopistolliset keskussairaalat ovat kieltäytyneet antamasta tätä hoitoa sairastuneille vedoten siihen, että kyseisellä hoitomuodolla ei ole mitään lääketieteellistä perustetta.

Jos IVIG-hoito on todettu auttavan näitä sairastuneita ja parantavan heidän elämänlaatuaan, niin mikä ihmeen tarve jollain yliopistollisen sairaalan poliittisella johtajalla on kieltäytyä antamasta tätä hoitoa? Onko kyseessä kustannusvaikutus? Onko nämä sairastuneet pakotettu itse kustantamaan hoitonsa ja kun rahat loppuu niin sitten vain kärsitään?


Faktat pöytään, että opportunistitkin heräävät ruususen unestaan.



HPV-rokote:  Eli rokote joka tuli markkinoille jokunen vuosi sitten. Rokotteen tarkoitus on ehkäistä kohdunkaulan syöpää ja se on ilmainen kaikille 11-12 vuotiaille tytöille. Toisin sanoen rokote on kansallisessa rokoteohjelmassa.

Mutta, ja nyt todella iso MUTTA. Mahtoiko jotain jäädä kertomatta, kun rokotetta alettiin markkinoimaan? Ei tullut mieleen sanoa, että varsinainen tutkimusnäyttö puuttuu kokonaan ja useat Eurooppalaiset lääkärit ( yli 200 ) ovat vaatineet rokotteohjelmien keskeyttämistä, kunnes  kommissio on selvittänyt rokotteen turvallisuusriskit ja rokotteen tehokkuuden.

Tämä useiden lääkärien hätähuuto johtuu maailmalta kantautuvista tiedoista, jossa rokotteen saaneet tytöt ovat sairastuneet POTS oireyhtymään sekä CRPS oireyhtymään ja tämän johdosta useissa maissa kuten Japanissa, Itävallassa, Ranskassa, Espanjassa, Kolumbiassa ja Intiassa on nostettu oikeuskanteita rokotteen valmistajaa vastaan sairastumisien johdosta.

Suomen  kanta ( THL ) on kuitenkin vähättelevä ja rokoteohjelmaa jatketaan normaalisti, vaikka Suomessakin useat sadat ovat sairastuneet. Myös Tanskassa yli 700 tyttöä on sairastunut rokoteohjelman alkamisen jälkeen.

Sama koskee vuosina 2009-2010 vuosina annetun sikainfluenssarokotteen Pandemrixin aiheuttamiin sairastumisiin. Suomessa sairastui useat kymmenet lapset PANS oireyhtymään ja Ruotsissakin yli 400 lasta sairastu samaan oireyhtymään. Samainen rokote aiheutti myös narkolepsiaa useissa maissa.

Jälleen kerran Suomen THL:n mukaan mitään syy-yhteyttä rokotteella PANS oireyhtymään sairastumisilla ei ole.

Molenpien rokotteiden kohdalla on myös havaittu tavallista enemmän CFS oireyhtymään viittaavia oireita, joten on todennäköistä että kyseiset rokotteet ovat myös osaltaan aiheuttaneet CFS oireyhtymää.

Voisiko näistä edellä mainituista tilastoista johtua se tosiasia, että yliopistolliset sairaalat ovat haluttomia hoitamaan kyseisiä oireyhtymiä vain peitelläkseen sitä tosiasiaa, että kyseessä on rokoitteista johtuva harvinaisten neurologisten sairauksien epitemia.

Nämä edellä mainitut sairaudet eivät ole toiminnallisia tai somaattisia vaan ihan todellisia, mutta kansallisen rokoteohjelman sairastuttamat ihmiset joutuvat kuitenkin itse maksamaan IVIG-hoidon joka voitaisiin ihan hyvin antamaan myös julkisella puolella, kun vaan uskallettaisiin myöntää tiedossa olevat faktat.

Mikä pahinta tässä kaikessa THL:n salailussa on se, että kärsijöinä ovat nuoret ihmiset joiden koko elämä on muuttunut, heidän tulevaisuun, toimeentulo ja elämäilo on tuhottu vain halusta suojella rokotteen valmistajaa ja näin välttyä myös korvauksien maksamiselta. Edes vakuutus ei korvaa näille sairastuneille mitään, koska kyseessä on vain " normaali " sairastuminen.









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti