Elämään opettelua

keskiviikko 10. lokakuuta 2018

Kelan huutolaislait.

Jokainen on taistelun arvoinen.



Sain eilen tiedon luotettavasta lähteestä, että KELA syrjii tämän uuden kilpailutuksen myötä naisvaltaisia aloja sekä on hyväksynyt palveluntuottajaksi sellaisia toimijoita jotka eivät edes ole voineet todistaa pätevyyttään, esim niskavamman ja aivovamman saaneiden lääkinnällisessä kuntoutuksessa.

Kela on myös ottanut palveluntuottajaksi yrityksia joiden tarjoushinta on ollut niin alhainen, ettei sillä edes pystytä kattamaan esim allasterapia maksuja ja kuntouttajan matkakorvauksia, saatika veroja ja muita palkan sivukuluja.

Mutta palataan tähän syrjintään. Kelan kilpailutksen tarjousperusteissa oli kohta jossa tarjouksen tekijän piti nimetä ne työntekijät jotka ovat palveluntuottajan palkkalistoilla, mutta on useita naisvaltaisia aloja kuten fysioterapia yrityksiä jossa esimerkiksi työntekijä on ollut raskaana eikä uutta rekrytointia oltu vielä tehty, koska tarkkaa päivää työntekijän äitiyslomasta ole ollut välttämättä vielä tiedossa. Tämä tilanne on johtanut siihen, että KELA on hylännyt kyseisen yrittäjän tarjouksen vedoten siihen, että palveluntuottajan pitää pystyä nimeämään työntekijät jotka toimivat mahdollisen uuden sopimuskauden aikana.

Tämä KELA:n toiminta on vähintäänkin kyseenalaista ja olen ilmoittanut asiasta tasa-arvovaltuutetulle ja toivon, että hän puuttuu asiaan ja alkaa selvittämään tätä KELA:n iljettävää toimintaa. 

Toinen epäkohta on tuo pätevyyden puute jota KELA ei ottanut huomioon tässä kilpailutuksessa, vain hinta oli se joka kiinnosti. 

Mistä tämä KELA:n uusi " halpa ja vielä halvempi " kilpailutus sitten sai alkunsa? 

Taustalla on Aalto yliopiston tekemä euron hintainen tutkimus jonka tarkoituksena oli verrata palvelun laatua maksettuun hintaan. Tutkimuksen tehneillä henkilöillä ei ollut mitään taustaa eikä tietoa kuntoutuksesta tai vammautuneista saatika sairastuneista. Yksi esimerkki tästä on tuossa ns tutkimuksessa kohta jossa kuntouttajien koulutusta arvostellaan euron arvoisiksi, eli toisin sanoen koulutuksella ei ole mitään tekemistä ammattitaitoisen kuntoutuksen kanssa.

Eräs ystäväni on käyttänyt viime vuonna yli 6000€ työntekijöiden koulutukseen jotta kuntoutuksen laatu olisi niin hyvää kuin vain on mahdollista.

Tämä Aalto yliopiston tutkijoiden kommentti euron arvoisista koulutuksista on selvä merkki siitä, että heidän motivinaan oli pelkkä säästö ja uskon vakaasti, että tuo tutkimuksen lopputulos oli jo ennakkoon ilmoitettu KELA:n toimesta mutta kuten aina, niin säästöille täytyy olla jokin ns taloustieteellinen peruste.

Mikä tässä koko uudessa KELA:n kilpailutuksessa on huolestuttavaa, niin se koskee kaikkia. Lapsia, vammautuneita, sairastuneita ja vanhuksia. Se koskee myös lukemattomia yrittäjiä ja kuntoutuslaitoksia jotka joutuvat vähentämään henkilökuntaa ja osa joutuu laittamaan lapun luukulle.

En minä itsestäni ole niin huolissani, mutta esimerkiksi lapsi jolla on jokin vakava trauma taustalla ja on vuosia käynyt KELA:n kustantamana tietyllä psykologilla muodostaen luottamuksen ja turvallisen keskusteluyhteyden ja nyt kilpailutuksen myötä tämä kaikki tuhotaan, koska tuo tuttu ja turvallinen psykologi vaihtuu ihan uuteen.

Onko se oikein, että tämä lapsi joutuu repimään kaikki haavat uudelleen auki. Kärsimään ja kokemaan uudelleen tuon tuskan vain rahan takia?  Te jotka päätitte tästä säästöstä, miettikää tätä kysymystä kun painatte päänne seuraavan kerran tyynyyn.

Hävetkää te rahaa säästävät Aalto yliopiston tutkijat. Miettikää seuraamuksia mitä teidän toiminta aiheuttaa, eikö historia ole opettanut mitään? Eikö koulussa ole kerrottu 90 luvun laman säästöistä, kun kaikki laitettiin vaan avohoitoon. Me maksamme vieläkin noita virheitä. Nyt te olette jälleen toistamassa samaa sillä seurauksella, että tulevat sukupolvet joutuvat jälleen maksumiehiksi ja naisiksi.



Mitä virkaa on KELA:n valtuutetuilla?


Jos KELA:n sivuilta lukee vastauksen tuohon otsikkoon, niin se menee näin: 

" KELA:n hallintoa ja toimintaa valvoo 12 eduskunnan valitsemaa valtuutettua. Valtuutettujen toimikausi on neljä vuotta.

Valtuutetut valitsevat KELA:n hallituksen jäsenet ja tilintarkastajat. Valtuutetut vahvistavat KELA:n hallituksen esityksestä laitoksen tilinpäätöksen perusteet ja tilinpäätöksen sekä myöntävät vastuuvapauden hallitukselle. "

Nyt kun kansalaiset ovat nostaneet meteliä KELA:n halpuuttamisesta ja pieleen menneestä kilpailutuksesta, ovat nämä KELA:n valtuutetut kilpaa huutaneet lehdistössä kuinka epäreilua ja epäoikeudenmukaista tämä uusi kilpailutus on.

Tässä muutama esimerkki:

Sari Sarkonmaa ( Valtuutettujen puheenjojtaja KOK )

" Hankintakilpailu istuu huonosti lääkinnällisen kuntoutuspalveluiden hankkimiseen. Lakia pitäisi muuttaa siten, että palvelun tuottaja valittaisiin rekisteröitymismenettelyllä julkisen tarjouskilpailun sijaan "

Outi Alanko-Kahiluoto ( Valtuutettu Vihreät )

" Kilpailutuksen tulos on ihmisten ja palvelujen järjestäjien kannalta katastrofaalinen. Etenkin lasten neurologinen kuntoutus on mennyt täysin pieleen. "

Ritva "Kike" Elomaa ( Valtuutettu PS )

" Keskeinen haaste on pelkkä hinta edellä hoidetut kilpailutukset. Palvelujen laatu unohtuu valitettavan usein, kun kilpailevia tarjouksia punnitaan lähinnä eurojen perusteella. "

Lisäksi Sarkonmaa ja Alanko-Kahiluoto haukkui yhdessä KELA:n epäonnistuneen lääkinnällisen kuntoutuksen kilpailutuksessa jota käyttävät muun muassa erityislapset.

On varmasti aiheellista kysyä, että mitä virkaa koko KELA:n valtuutetuilla on jos he eivät voi vaikuttaa edes KELA:n tekemiin linjauksiin säästöjen tuottamiseksi. On suorastaan koomista, että valtuutetut jotka valvovat KELA:n tekemisiä tulevat julkisuuteen kertomaan kuinka epäreilua se on kun ihmisiltä jotka tarvitsevat lääkinnällistä kuntoutusta viedään se tuttu ja turvallinen kuntouttaja / kuntoutuslaitos vain säästöjen johdosta.

Minä totisesti toivon, että te KELA:n valtuutetut ette saa palkkaa tai muuta korvausta valtuutettuna olosta, koska te ette ole sitä ansainneet.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti