Elämään opettelua

perjantai 26. lokakuuta 2018

Kipuileva Käypä hoito.

Vieraskirjoitus.


Kipulääkitys ei ole narkomaniaa.



Opiaattipohjaisten lääkkeiden pelko vaurioittaa sairastuneen ja vammautuneen elämänlaadun.

Vuonna 2017 Pohjois-Amerikassa tehtiin tutkimus, missä tarkasteltiin opiaattipohjaisten lääkkeiden käyttäjiä. Tässä tutkimuksessa ei kuitenkaan tehty eroa laillisen lääkkeen ja laittoman viihdekäytön välillä. Tämä monomaaninen lääkkeiden käyttäjien niputtaminen johti lopputulokseen, jossa todettiin että opiaattipohjaiset lääkkeet aiheuttavat uhkaavan määrän kuolemia ja tämän seurauksena, myös Presidentti Trump julisti kansallisen hätätilan.

Tehty tutkimus ei missään nimessä ole vertailukelpoinen mihinkään muuhun vastaavaan tutkimukseen, koska tässä monomaanisessa menetelmässä ei eroteltu esimerkiksi huumeiden käyttäjiä jotka hankkivat opiaattipohjaiset lääkkeensä laittomasti. Kuolleisuus juuri heidän joukossaan oli todella korkea. Tutkimuksen luonteesta johtuen, lopputulos oli se, että kaikissa opiaattipohjaisia lääkkeitä käyttävissä ryhmissä kuolleisuus on suurta. Vertailun vuoksi todettakoon, että Euroopassa laillisesti saatujen opiaattipohjaisten lääkkeiden käyttäjien kuolleisuus on noin 6% luokkaa.

Tällä Pohjois-Amerikkalaisella tutkimuksella saatiin kuitenkin aikaiseksi Euroopassa suuri opiaattilääkkeiden pelkotila. Myös Suomen viranomaisissa heräsi valtava panikointi joka johti Käypä hoito -suosituksien muuttamiseen. Nyt lääkärit joilla ei ole tarpeeksi tietotaitoa vahvoista kipulääkkeistä ja niiden käytöstä kipukroonikkojen hoidossa, lopettavat vuosikausia voimassa olleet ja sopiviksi todetut lääkeannokset vetämällä ne kerralla pois, aiheuttaen jo valmiiksi kipuilevalle potilaalle vieroitusoireita ja pelkoa tulevasta.

Tähän lääkkeiden pois vetämiseen vaikuttaa juurikin tämä uusi Käypä hoito -suositus, missä suositellaan vahvojen kipulääkkeiden välttämistä. Näin on myös tapahtunut kipupotilaan lääkehistoriasta huolimatta. Viranomaisista Valvira on se taho, jonka pelottelu vahvoista kipulääkkeistä on ottanut tuulta alleen erityisesti niissä lääkäreissä jotka eivät ole juuri kipukroonikkoja hoitaneet. Tämän huomaa siinä, että kun kipupotilas menee päivystykseen saadakseen apua koviin kiputiloihin, määrätään hänelle Buranaa ja Panadolia. Aivan kuin kipupotilas ei olisi jo näitä kokeillut ja todennut niiden riittämättömän vaikutuksen.

On täysin arpapeliä kuka tai mikä lääkäri ottaa kipukroonikon vastaan. Jos hyvä tuuri käy, niin vastaanottava lääkäri tunnistaa tilanteen ja tietää ettei kipukroonikkoa hoideta käsikauppalääkkeillä.  On varmasti aiheellista todeta, että kipukroonikko tule päivystykseen vasta äärimmäisissä kivuissa ja silloin ei todellakaan kannata Buranaa tai Panadolia tarjoilla.

Palataan vielä tuohon monomaaniseen tutkimukseen opiaattilääkkeistä, tämän tutkimuksen lopputulos on todettu virheelliseksi, mutta Suomen viranomaiset eivät ole tästä huolimatta kantaansa muuttaneet ja kipukroonikkojen ahdinko vain jatkuu.


Kipupoli kipuilee.


Tuoreimmasta Käypä hoito .suosituksesta on haittaa niin potilaille kuin politklikkatoimintaankin. OYS:n kipupoli on muuttanut toimintaansa ja tekee nykyään vain alkutilanteen kartoituksia ja lääkityksen määräämisen, tämän jälkeen sairastunut henkilö lähetetään perusterveydenhuollon asiakkaaksi ottamatta selvää, onko siellä tietotaitoa hoitaa monisairaita kipupotilaita. 

Liian usein perusterveydenhuollosta ei löydy tuota tarvittavaa tietotaitoa ja sairastunut on se joka joutuu tästä kärsimään. Valitettavaa on se että tämä sama ongelma on myös muissa sairaanhoitopiireissä. 

Olen monessa yhdistyksessä potilasaktiivina. Annan ohjeita siihen, mitä sairastunut voi vaatia mennessään vastaanotolle. Enimmäkseen kuitenkin annan kehoituksia ottamaan yhteyttä paikalliseen potilasasiamieheen syntyneiden ongelmien ratkaisemiseksi. Silmiinpistävää on se, että lähes kaikissa tapauksissa on nähtävissä tuo lääkärien opiaattipelko ja lääkeettömän kivunhoidon liiallinen käyttäminen hoitotyössä.  

Valviran olisi aika tulla esiin ja ottaa asioista kunnolla selvää, mutta ihan ensimmäiseksi tämä uusi Käypä hoito -suositus olisi syytä päivittää vastaamaan totuutta, koska tällä hetkellä voimassa oleva suositus tukeutuu tutkimukseen, joka on oikeutetusti todettu virheelliseksi ja näin minkään asteista näyttöarvoa sillä ei ole.

Kipupotilaat eivät ole narkomaaneja, he eivät tule hakemaan päivän annostaan päivystyksestä. He ovat oikeasti kipeitä ja siihen kipuun ei käsikauppalääkkeet auta. On erittäin valitettavaa, että kaikki eivät ole jaksaneet tätä pompottelua erikoissairaanhoidosta perusterveydenhuoltoon ja takaisin, vaan ovat päätyneet numeroiksi synkkiin tilastoihin. Jokainen luovuttaminen kivun takia on liikaa, luovuttaminen kivun takia jota olisi voitu hoitaa oikealla lääkityksellä.

Olen äärettömän huolestunut vallitsevasta tilanteesta ja kehoitan hoitoalan ammattilaisia tekemään kaikkensa jotta nämä uudet Käypä hoito -suositukset saataisiin vastaamaan sitä hoidon tarvetta, jota tämä kipu vaatii. Opiaatit sopivat suurimmalle osalle kipukroonikkoja hoitokeinoksi, eikä niiden käyttö tee heistä narkomaaneja.


Oulussa 24.10.2018

Pertti Latvala, potilasaktiivi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti