Elämään opettelua

keskiviikko 8. marraskuuta 2017

Käypä-hoidon kalifaatti menettää kalifin

Mitä sen on väliä? Nehän on vain vammaisia.


Jos joskus, niin tänä päivänä suomessa syrjitään vammaisia enemmän kuin koskaan. syrjintää tapahtuu niinkin arkisissa asioissa, kuten kuljetuspalveluissa, kaupassa, pankissa, sairaalassa, hoitokodissa ja missä nyt ikinä vammainen joutuu palveluita käyttämään tai asioimaan. Myös eduskunta on onnistuneesti antanut oman osuutensa tähän syrjintään tekemällä vammaisista nykyajan huutolaisia. Se saa joka vähiten maksaa on nykyajan trendi. Raha on se joka tätä yhteiskuntaa pyörittää, rahassa lasketaan kaikki. Jos tuotat niin saat, jos et tuota, et myöskään saa ja vaikka me vammaiset yritämme parhaan mukaan, kukin omiensa voimavarojen äärirajoilla tämän yhteiskunnan hyväksi toimia, niin se ei vaan tunnu riittävän ja silloin meiltä voi ottaa sen vähänkin pois. 

Mutta kun meillä vammaisilla ei ole paljoa antaa, niin sekö antaa luvan viedä meiltä ihmisarvon? 
Se että me vammaiset emme pysty täysin osallistumaan taloustalkoisiin antaa luvan myydä meidät?
Se että me olemme vammaisia, antaa teille luvan pitää meitä tyhminä?

Mitä sen on väliä?, Nehän on vaan vammaisia. 

Niin ollaan. Me olemme vammaisia, mutta me emme ole tyhmiä. Meiltä ei oteta ilman seuraamuksia. Te voitte viedä meidän rahat, te voitte viedä meiltä tulkit, te voitte viedä meiltä kodin. Te voitte viedä mitä tahdotte, mutta meidän ylpeyttä te ette saa, te ette saa sitä suurta sydäntä joka sykkii meidän rinnassa, tuo sydän antaa meille jotain mitä te ette tule koskaan kokemaan, nimittäin itsensä hyväksyntää. Sitä te ette meiltä koskaan saa.

Te tunnette tuskaa, te haluatte kostaa pahan olonne vieraisiin ja mikä sen helpompi kohde kuin vammaiset, mutta antaa tullaa vaan. Lapiokaa niin paljon kuraa kuin ikinä jaksatte, peittäkää vaikka meidät teidän pahaan oloon jos se jollan tapaa helpottaa, mitä sen on väliä? Mehän ollaan vaan vammaisia.

Entä ne seuraamukset? Vaikka me olemma vammaisia, niin kyllä mekin osaamme tämän pelin. Ei me oteta pelkkiä iskuja vastaan, kyllä täältä tulee takaisin ja nyt on sen aika.

Aloitetaampa ensiksi tästä mediassa käytävästä aivopesusta jota niin vakuutusyhtiöt ja vakuutusyhtiöstä riippuvaiset lääkärit tällä hetkellä harjoittavat. Tämä kaikki kirjoittelu on liittyväistä uuteen käypä-hoidon muutokseen. Annan muutaman esimerkin.

Seuraava lainaus on Helsingin sanomista: Lääketieteessä harvoin on olemassa ehdottomia totuuksia, mutta aivo- ja kaularankavammoissa nämä ristiriidat ovat näyttäytyneet erityisen suurina ja runsaslukuisina. Tämä johtuu muun muassa kokeellisella asteella olevien tutkimusmenetelmien käytöstä diagnostiikkaan.

Mitä tällä sitten haetaan? Asia on täysin selvä, traktografia halutaan poistaa käypä-hoito suosituksista, koska se on ainoa kuvausmenetelmä jolla sadaan diffuusi aksoni vamma kuvattua.

Miksi kuvauksesta halutaan  luopua? Uuteen käypä-hoito suositukseen tullaan mitä suurimmalla todennäköisyydellä jättämään kuvausmenetelmiksi vain TT ja MRI. Tämä tarkoittaa sitä että lukuisat aivovammat halutaan jättää todentamatta koska diffuusi aksoni vautio ei näy edellä mainituilla kuvusmenetelmillä.

Ei kuvantamislöydöstä, ei vammaa. 

Seuraava lainaus: Aivovammaan on usein katsottu liittyvän myös niskan retkahdusvamma, jonka aiheuttama niskan nivelsiteiden vaurio on todettu kaularangan dynaamisella magneettikuvauksella. Koska niskan nivelsiteissä on runsaasti normaalivaurioita ei tutkimuksella voida erotella oireilevia potilaita oireettomista.

Tämä viittaa aivan suoraan siihen, että niskan retkahdusvamma tullaan poistamaan käypä-hoito suosituksesta.

Jokainen jolla on niskan retkahdusvamma tietää mitä oireita se aiheuttaa, ei terve ihminen oireile, saatika kärsisi niistä lukemattomista neurologisista oireista joka päivä.

Miksi sitten näin rajut muutokset halutaan tehdä voimassa olevaan käypä-hoito suosituksiin? Vastaus on hyvin yksinkertainen, vakuutusyhtiöt haluavat vain suurempia voittoja. 

Te raukat luulette saavanne rahalla ylpeyttä, mutta ylpeys tulee sydämestä jota teillä ei ole.


Salaisuus on tehty paljastettavaksi.


Tässä on pitkään ihmetelty ja pidetty meteliä siitä, että miksi juuri aivovammaa koskeva käypä-hoito työryhmä on julistettu salaiseksi, toki media sekä kansanedustajat ovat olleet hiljaa koko asiasta ja varmasti ihan hyvästä syystä, jostainhan se palkka pitää ansaita.

Jotenkin tuntuu, että vakuutusyhtiöt pyörittävät tätä maata nykyisin, kukaan ei oikein uskalla puuttua koska pelkää seuraamuksia. 

Mutta minäpä kerron teille totuuden tästä käypä-hoito työryhmästä ja todella räikeästä korruptiosta jota vakuutusyhtiöt pyörittävät vammautuneiden kustannuksella, tähän rakenteelliseen korruptioon on myös ansiokkaasti sotkeutunut TAYS ja tahtipuikkoa heiluttaa valtiokonttorin ylilääkäri Janne Leinonen.


Juha Öhman Tays neurokirurgia. 

Tekee neurotraumatologian tutkimusta professorina Tampereen yliopistossa. Viimeisimpänä tutkimuksena prospektiivinen aivovammatutkimus Tays:n ensiavussa Acutassa. Työskentelee usein Teemu Luodon kanssa. 
Vakuutusala rahoittaa Tampereen yliopiston useita tutkimuksia.
On useasti allekirjoittajana vakuutusyhtiömyönteisissä julkaisuissa.
Sidonnaisuus Tapaturmavakuutuskeskuksen lääkäriasiantuntija varajäsen

Teemu Luoto Tays neurokirurgia.

Työskentelee Juha Öhmannin kanssa Tampereen yliopistossa ja on mukana tutkimustyössä.
Kirjoittelee aivovammaa väheksyviä artikkeleita. Suora lainaus " Aivovamman jälkioireisto ei ole spesifistinen ja moni mahdollisesti aivovamman aiheuttama oire esim: väsymys, masentuneisuus, keskittymisvaikeus ja pääkipu voi olla perua myös muista sairauksista. 
Allekirjoittaa myös useita julkaisuja.


Jari Siironen Helsinki hospital neurokirurgia.
LähiTapiola lähettää useasti potilaita konsultaatioon Helsinki hospitaaliin.
Allekirjoittaa myös vakuutusyhtiömyönteisiä julkaisuja.


Maija Kaukonen Hyks tehohoidon erikoislääkäri.
Sidonnaisuus Orioniin.


Riikka Takala Tyks 
Pitää useita luentoja. Ei sidonnaisuuksia.


Anne Saari Oys lääkinnällinen kuntoutus.
Pitää videoluentoja tapaturmaisesta aivovammasta ja sen kuntoutuksesta.


Johanna Rellman Tays neurologian erikoislääkäri.
Toimii sosiaaliturvan muutoksenhakulautakunnassa.
Työskentelee Suvi Liimataisen sekä Jari Honkaniemen kanssa.
Kirjoittelee usein vakuutusyhtiömyönteisiä julkaisuja.


Marko Kangasniemi Terveystalo radiologian erikoislääkäri.
Julkaisee lääketieteellisiä artikkeleita. Ei sidonnaisuuksia.


Taina Nybo Terveystalo sekä Hyks neuropsykologi
Luennoi aivovammoista vakuutuslääkärien koulutustilaisuuksissa
Työskentelee Aarne Ylisen kanssa.


Janne Leinonen Valtiokonttori ylilääkäri.
Arvostelee kovaan ääneen aivovamman diagnosointia. 
Sidonnaisuudet: Toimii Kevan asiantuntijalääkärinä.
Vakuutuslääkärit ry:n puheenjohtaja.
Vakuutuslääketieteen erityispätevyystoimikunnan sihteeri.
Kevan asiantuntijalääkäri.
Liikennevahinkolautakunnan asiantuntijalääkäri.
Invalidisäätiö Orton valtuuskunnan jäsen.
Valtion työkyvyttömyys- ja kuntoutusasioiden neuvottelukunnan jäsen.
Tapaturmavakuutuskeskuksen puheenjohtaja.

Kevan johtava ylilääkäri Tapio Ropponen toimii invalidisäätiö ortonin varapuheenjohtajana, joten tästäkin syntyy jääviys toimia asiantuntijalääkärinä Kevassa.




Tämä käypä-hoito työryhmän kokoonpano kuvastaa hyvin tämän hetkistä vakuutusyhtiöiden mielivaltaa, peräti kolme asiantuntijaa on työsuhteessa Tays:iin joka todistetusti alidiagnosoi aivovammapotilaita vakuutusyhtiöden toiveiden mukaan, jos mukaan lasketaan välilliset kytkökset niin Tays on yliedustettuna tässä työryhmässä ja se tuskin on pelkkää sattumaa.

Janne Leinosen pyytäminen työryhmään on törkeää piittaamattomuutta, Leinosesta on tehty lukuisia kanteluita oikeusasiamiehelle, joten häntä ei olisi missään tapauksessa käyttää asiantuntijana aivovammaa käsittelevässä käypä-hoito työryhmässä.

Janne Leinonen, Johanna Rellman, Teemu Luoto, Suvi Liimatainen, Jari Honkaniemi ja Juha Öhman ovat kaikki julkisuudessa esittäneet halventavia sekä loukkaavia väitteitä aivovammaisista ja näin esittäneet kielteisen kantansa aivovammojen hyvään hoitoon.

Käypä-hoito työryhmän pitäisi olla riippumaton jolloin vammautuneelle taattaisiin puolueeton ja paras mahdollinen hoito. Nyt tämä tavoite ei toteudu.

Pyydän kaikkia lukijoita tekemään asiasta kantelun oikeusasiamiehelle, jotta tämä aivovammautuneita loukkaava muutos saadaan pysäytettyä. 

Vakuutusyhtiöt ja valtiokonttori täytyy saada vastuuseen teoistaan sekä heidän harjoittama riisto loppumaan. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti