Elämään opettelua

perjantai 16. helmikuuta 2018

Patologinen opportunisti

Alkuvuoden armageddon.



Minä en ole millään tavalla uskonnollinen ihminen, ennemminkin Darwinin luonnonvalintaoppi on minun juttuni. Mutta yhtä kaikki, tykkään tutkia historiaa sekä eri aikakausia ja jostain syystä törmään aina luterilaiseen moraaliin, tuo sama moraalisuus on vielä voimissaan varsinkin työministeriössä ja varmasti muissakin ministeriöissä.

Tässä muutama esimerkki suoraan lainattuna raamatusta:

- Me tahdomme olla teille esikuvaksi,että te kulkisitte meidän jälkiämme. Sillä jo silloin, kun olimme tykönänne, me sääsimme teille, että kuka ei tahdo työtä tehdä, ei hänen syödäkkään pidä.

Toinen esimerkki:

- Me olemme kuulleet, että muutamat teidän keskuudessanne vaeltavat kurittomasti, eivät tee työtä, vaan puuhailevat sellaisessa, mikä ei heille kuulu.

Nämä on kuin suoraan hallitusohjelmasta. Jos et töitä tee niin kuole kurja, äläkä puutu meidän asioihin senkin rahvas.

Entä tämä armageddon joka odottaa jo nurkan takana, eikä kukaan osaa sanoa miten asiaan tulisi suhtautua tai miten siltä voisi välttyä. Huhtikuun ensimmäinen päivä kun koittaa ja jos aktiivimallin vaatimia työsuoritteita ei ole täyttänyt leikkaantuu vajaakuntoisen työttömän saama etuus tuon reilut 4% . TE keskukset eivät tiedä miten voimaan tulleen aktiivimallin kanssa pitäisi toimia, kun tarvittavaa ohjeistusta ei ole toimitettu.

Aktiivimalliin on myös piilotettu miina, johon hyvin moni tulee lankeamaan. Aktiivimallin vaativan aktiivisuuden voi täyttää yrittäjätulolla, mutta TE keskus luokittelee työnhakijan täysiaikaiseksi yrittäjäksi, mikäli hän toimii yrittäjänä neljä kuukautta yhtäjaksoisesti. Tämä tarkoittaa sitä että hän menettää työttömyysetuuden kokonaisuudessaan. 

Työministeri Jari Lindström on runnonut aktiivimallin lain läpi kaikista valuvioista huolimatta, asiaa häneltä kysyttäessä syylliseksi kaikkeen sotkuun hän ilmoittaa eduskunnan, vaikka laki on nimenomaan hallituspuolueiden hyväksymä. 

Ministeri Jari Lindström myös puolustelee asiaa sillä että lakia tullaan arvioimaan kun siitä saadaan palautetta. Kuinka paljon Jari Lindström sitä palautetta tarvitsee ennen kuin ymmärtää että nyt tuli sutta ja sekuntaa. Tasa-arvoltaan aktiivimallilaki on todella eriarvoistava, mutta sekään ei hallitusta saatika Jari Lindströmmiä haittaa. 

Pääministeri Juha Sipilä puolustaa kynsin ja hampain tuota kvarttaalitalouden äpäränä syntynyttä aktiivimallia. Hän on jopa tilannut vaikutusarviolaskelman työllisyyden kasvusta ja säästöistä. Vaikutuslaskelman mukaan aktiivimallin ansiosta 12000 työtöntä saa työpaikan ja mikä tärkeintä säästöjä kertyy peräti 56 miljoonaa euroa. 

En tiedä kuinka pitkä matematiikka pitää olla luettuna, jotta tuollaisia lukuja saa aikaiseksi. Toki täytyy muistaa että hallitus käyttää päätöksien perusteina teoreettisia kustannuksia ja säästöjä. Päätökset ja vajaakuntoisten työnhakijoiden kuritukset perustuu toiveisiin, ei siis todellisuuteen.

Samaan aikaan hallitus Juha Sipilän suosiollisella avustuksella tekee päätöksen nimeltään apteekkarivähennys, tämä avokätinen  tarjous tuo apteekkareille, lakimiehille, lääkäreille ja metsänomistajille liki 10000 euron nettolisän vuositasolla. 

Jotenkin tuo apteekkarivähennys 5% ja aktiivimallin 4,65% ovat kuin yksi yhteen, eli me kaikki vammautuneet, sairaat, vajaakuntoiset työnhakijat ja työttömät työnhakijat maksamme tuon avokätisen Sipilän ja muiden ministereiden kultaisen kädenpuristuksen.

Olisiko ollut aiheellista tilata vaikutusarvio aktiivimallin tuomista kohonneista toimeentuloturvan maksatuksista, kohonneista terveydenhoitokuluista, kohonneista mielenterveysongelmien tuomista kustannuksista. Ei olisi kun asiaa hallitukselta kysyy. 

Olen varmasti hyvinkin syntinen, kun puuhastelen sellaista joka ei minulle kuulu. Mutta voin kertoa teille arvon ministerit ja kansanedustajat, olen kuin piikki teidän lihassanne ja tulen jatkossakin olemaan. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti