Elämään opettelua

tiistai 27. maaliskuuta 2018

Ajokoirat ajojahdissa

Mystinen Milla ja muita kummajaisia.



Helsingin Sanomien uutisointi saa mitä ihmeellisempiä muotoja, nyt kuvaan astui mystinen "Milla" joka artikkelin mukaan kärsi selkäydinvammasta sekä osittaisesta neliraajahalvauksesta. 

Lääketieteellisesti tämä osittainen tetraplegia tarkoittaa, että vain käsissä saattaa säilyä jotain toimintoja. Tetraplegia johtuu niskamikaman murtumasta ja aiheuttaa useinmiten pysyvän lihasvoiman ja tunnon heikkenemisen tai näiden täydellisen puuttumisen. Nämä muutokset johtavat myös toiminta- ja liikuntakyvyn menetykseen sekä autonomisen hermoston toiminnan häiriöihin. Selkäydinvaurio ausheuttaa myös kehon, rakon, suolen ja sukupuolielämän muutoksiin.

Validiassa "Millan" kuntoutuksesta vastasi neurologi Helena Huhmar joka tutki "Millan" ja teki uuden diagnoosin "Millan" oireiden perusteella. Huhmar päätteli oireiden johtuvan niskan retkahdusvammasta. 

Taas pieni pala lääketieteellistä faktaa. Niskan retkahdusvamman yleisempiä oireita on kipu joka voi ulottua lannerankaan saakka sekä niskan liikerajoitukset. Lisäksi voi olla hyvin laaja kirjo eriasteisia oireita kuten huimausta, kömpelyyttä, keskittymisvaikeutta, nielemisvaikeutta ja nielemisvaikeutta sekä lukuisia hermostoon liittyviä oireita kuten sähköiskun omaisia tuntemuksia. 

Yksi suurin ongelma varmasti on että niskan retkahdusvamma aiheuttaa tietokatkon kehon ja aivojen välillä, eli kehosta tuleva tieto ja aivojen lähettämä tieto ei kohtaa ja tämä johtaa elimilliseen shokkitolaan. 

Jos kerran "Millalla" oli selkäydinvaurio, niin miksi häntä ei oltu leikattu kuten käypä hoito- suosituksessa kerrotaan?

Tässä yksi lukuisista esimerkeistä:

Selkäydinvamman leikkauksella tukevoidaan selkärankaa ja palautetaan selkäydinkanavan muoto ja laajuus. Toimenpide helpottaa hoitotyötä, vähentää kipua sekä nopeuttaa ja aikaistaa aktiivisen kuntoutuksen aloittamista. Lisäksi se estää tai vähentää selkärangan virheasentojen kehittymistä ja siten parantaa elämänlaatua.

Joten tämä Helsingin Sanomien juttu "Millasta" meni jo tässä vaiheessa pieleen, olisi varmasti kannattanut tutkia tarkemmin lääketieteellisiä termejä ennen kuin alkaa kertomaan tarinaa mystisestä "Millasta"

Mutta jatketaan aiheen käsittelyä.

Eli Helena Huhmar teki varmasti aivan oikean diagnoosoosin, edellisiin lääketieteellisiin faktoihin perustuen.

Helsingin Sanomat kirjoittaa, että Huhmar selitti selkäydinvammasta aiheutuneita oireita lääketieteessä aiemmin tuntemattomalla oireyhtymällä, mutta ei kerro mikä tämä oireyhtymä on joten tämä tiedon puuttuminen herättää epäilyjä asian paikkansapitävyydestä. 

Jos Huhmar olisi kertonut "Millan" kärsivän jostain oireyhtymästä, olisi se varmasti mainittu tässä artikkelissa. Mutta jos kyseessä on niskan retkahdusvamma, niin vakuutusyhtiöt ja varsinkin tietyt neurologit pitävät tätä ennemminkin venähdyksenä joka paranee muutamassa viikossa. 

Nämä tietyt neurologit pitävät koko niskan retkahdusvammaa höpä höpö asiana, vaikka maailmalla on tehty lukemattomia tieteellisiä tutkimuksi jotka todistavat vamman olemassaolon ja sen vakavuuden. Vammaan on olemassa myös olemassa oma kansainvälinen vakavuusastekko WAD 0-4. Siten että 0 tarkoittaa ei haittaa ja 4 tarkoittaa merkittävää haittaa

Hyvä esimerkki tästä höpö höpö neurologeista on itse asiassa tässä Helsingin Sanomien artikkelissa jossa kerrotaan lehden haastatelleen neurokirurgeja, joiden mukaan potilailla on usein monimutkaisia toiminnallisia oireita, joihin ei löydy selkeää fyysistä syytä.

Minä voin ihan maallikkona kertoa, että nämä oireet johtuvat esimerkiksi C1-C2 nikamien ligamenttivauriosta. Tämä ligamenttivaurio tarkoittaa sekä nivelsiteen repeytymistä että sen venymistä. Molemmista tapauksista käytetään nimitystä ligamenttivaurio.

Sitten taas lääketiedettä:

C1 eli atlas niveltyy kahdella pienellä nivelellä kallonpohjaan. C2 eli axiksen dens, jossa on peukalomainen hammaslisäke. Tästä hammaslisäkkeestä lähtee nivelsiteet jotka kiinnittyy atlakseen. Kun nämä nivelsiteet joko repeää tai venyy niskan retkahdusvamman yhteydessä, niin axiksen denssin peukalomainen hammaslisäke pääsee yli liikkumaan. Tämä aiheuttaa huomattavia oireita, kun otetaan se tosiasia huomioon, että tuosta C1-C2 nikamien läpi kulkee lähes kaikki ihmisen hermot ja aistit, pois lukien hajuaista.

Näitä C1-C2 ligamenttivaurioita on korjattu leikkausmenetelmällä Yhdysvalloissa ja Euroopassa jo pidemmän aikaa, leikkaushoito tulee kysymykseen varsinkin jos axiksen dens nikaman peukalomainen hammaslisäke katkeaa. 

Se miten Helsingin Sanomat uutisoi Iranilaisesta neurokirurgi Abbas Montazemistä oli todella ala-arvoista. Se että leikkaavan lääkärin potilas kuolee leikkauksen yhteydessä tai leikkauksen jälkeen on käsittääkseni joka päiväistä ihan Suomessakin, mutta tästähän ei Helsingin Sanomat ole kiinnostunut. He päättivät ottaa tämän yhden kuoleman tapauksen jossa Ruotsalainen potilas menehtyi viikko Abbas Montazemin leikkauksen jälkeen.

Helsingin Sanomien väitteet siitä. että Huhmar olisi "tiskin alta" tarjonnut leikkausta tälle "Millalle" on todella kova väite ja vaatii vankat todisteet. Myös väitteet siitä, että Huhmar olisi lähtenyt tämän "Milla" casen johdosta Validiasta ovat täysin tuulesta tempaistuja. ja mahtaako koko "Millaa" olla edes olemassa?

Se mitä Validiassa oikeasti tapahtui johtui ihan jostain muusta, kuin tästä Helsingin Sanomien väittämästä asiasta.

Validian vallattiin vakuutusyhtiöiden toimesta vuonna 2016, kun Validian uudeksi toimitusjohtajaksi tuli Kristiina Silver sekä uusi organisaatio joka aloitti sanelupolitiikan ja rajoitti lääkärien toimintaa. Vakuutusyhtiöt saivat mahdollisuuden vaikuttaa lääkärien työskentelyyn Kristiina Silverin suojeluksessa. Johto alkoi rajoittamaan myös lääkärien ja kuntouttajien kuten diagnosointia ja toimintakyvyn kirjaamisia.

Tämä vakuutusyhtiöiden vaikuttavuuden salliminen johti lopulta siihen, että kaikki seitsemän vakituista lähtivät Validiasta, myös neljä neuropsykologia ja kaksi puheterapeuttia on jättänyt Validian sen jälkeen kun Kristiina Silver aloitti tehtävässään.

Tämäkin tosiasia jäi kuitenkin Helsingin Sanomilta kertomatta. 

Tämä mystinen "Milla" voisi myös tulla julkisuuteen omilla kasvoillaan kuten me muutkin teemme.


Syylliseksi vaikka sitten valehtelemalla.



Se mikä paljastaa tämän Helsingin Sanomien uutisoinnin selväksi ajojahdiksi paljastuu, kun lukee tuota artikkelia. Toimittaja Paavo Teittisen kokemattomuus paljastuu siinä, että hän ei selvästikkään tunne lääketiedettä eikä varsinkaan aivovammasta tai niskan retkahdusvammasta juuri muuta kuin missä ne saattaa sijaita.

Jos kerran Helsingin Sanomat on tutustunut "Millan" potilastietoihin ja hänellä on todettu selkäydinvamma sekä osittainen neliraajahalvaus niin "Millalle" olisi jo tapaturman jälkeen tehty leikkaus jossa selkä olisi tukevoitu. 

Ei Huhmar todellakaan niin tyhmä ole, että jos potilaalle on diagnosoitu selkäydinvamma joka näkyy varmasti jo TT kuvantamisessa ja varsinkin MRI kuvissa lähtisi väittämään jotain muuta.

Joko Tämä juttu on täysin fiktiota tai "Millalla" on ollut vaikea niskan retkahdusvamma jonka Huhmar on diagnosoinut tutkittuaan potilaan.

Paavo Teittinen kirjoittaa myös "pienestä koulukunnasta" sattumoisin tätä samaa sanontaa käyttävät myös TAYS:n tietyty neurologit ja pari muuta eri sairaanhoitopiirien neurologia. Tällä pienellä koulukunnalla tarkoitetaan tietenkin Olli Tenovuota, Helena Huhmaria ja Jukka Turkkaa. Yllättävästi heidät liitetään myös Vesa Laukkasen "luottolääkäreiksi" 

Tämä ajojahti on todella räikeää, lääkärit jotka oikeasti välittävät potilaistaan leimataan "Pieneksi koulukunnaksi"

Onko Suomessa nykyään kaksi eri lääkärikoulutusta? On tämä pieni koulukunta ja sitten se toinen koulukunta. Tuskin, kyse on selvästä mustamaalaamisesta ja suoranaisesta valheesta.

Onneksi Lukuistat tahot ovat asettuneet meidän vammautuneiden puolelle kuten Suomen Potilasvahinkoapu Oy. Lakitoimisto L Legal Oy. Jarkko Männistö Asianajotoimisto Oy. Myös monet vaikustusvaltaiset ihmiset ovat ottaneet kantaa tähän aivovammaisia ja heitä hoitavia tahoja solvaavaan Helsingin Sanomien uutisointiin.

Sitten tämä Validian sisäinen selvitys, jonka teki TAYS:n neurologian ylilääkäri, professori Jukka Peltola jonka erityisosaamista on muumoassa harvinaiset sairaudet. Jukka Peltola tutki kaikkiaan 117 potilaan potilastietoja ja diagnooseja vuosilta 2014, 2015 ja 2016.

Mahtoiko Validialle ja selvityksen tehneelle Jukka Peltolalle tulla mieleen, että olisiko pitänyt pyytää kenties lupa kun alkaa tutkimaan potilaan luottamuksellisia tietoja.

Tämä asian on jo otettu tutkimuksen alle ja nyt selvitellään rikkoiko Validia ja Jukka Peltola lakia tutkiessaan potilastietoja ilman potilaan sustumusta. Mikäli lakia on rikottu, ovat he rikosoikeudellisessa vastuussa. 

Sitten kermana kakun päällä on tämä Helsingin Sanomien featuretoimituksen esimies, joka päätti julkaista leikkaa-liimaa menetelmällä toimittaja Paavo Teittisen vammautuneita solvaavan ja ahdistavan artikkelin ihan vaan varmistaakseen viestin perille menon. Luulisi edes Helsingin Sanomien esimiehellä olevan sen verran älliä kuontalon alla, että olisi painanut delete painiketta entterin sijaan, mutta eipä näyttänyt olevan.

Tämän vammaisia, vammautuneita ja pientä osaa lääkäreitä koskeva mustamaalaaminen ja solvaaminen on loputtava ja se pitää tuomita valtion johdon välityksellä. Sallitaanko tämä   vakuutusyhtiöiden, TAYS:n tiettyjen neurologien, Helsingin Sanomien ja niiden jotka piston sydämmessään tuntevat jatkaa tätä vihapuhetta julkisesti ilman seuraamuksia?

Ihan kuin me tämän ajojahdin kohteet emme oli saaneet tarpeeksemme paskaa niskaan muutenkin, niin kaatakaa toki lisää. Toivon että te ymmärrätte myös sen tosiasian, että te haukutte ja arvostelette samalla meidän läheisiä, meidän lapsia ja meidän lääkäreitä ja kuntouttajia.

Kuten Olli Tenovuo blogissaan kertoi yhteistyön tärkeydestä ja esitti jälleen toiveen keskustelun avauksesta, kuten minäkin olen jo useasti tehnyt, niin tämäkö on teidän vastaus tähän rakentavaan keskusteluun?










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti