Elämään opettelua

tiistai 4. syyskuuta 2018

Vain numeroina tilastoissa.

Kultakolikko suussa takaa koulutuksen.




Kreikkalaisilla oli aikoinaan tapana laittaa vainajalle kultakolikko suuhun, jotta tämä pystyisi maksamaan matkansa Haadesille. Tuolle tuonelanvirran lautturille joka souti vanhalla rapistuneella veneellään vainajat manalaan jota kolmipäinen vahtikoira Kerberos vartioi.


Jotenkin tuo Kreikkalainen mytologia pätee vielä tänä päivänäkin. Ne joilla on mistä antaa, myös saavat. Ne joilla ei ole, jäävät numeroiksi tilastoihin. Tästä kertoo myös hetki sitten julkaistu tutkimus koulukiusaamisesta josta kävi ilmi, että varakkaista oloista olevat lapset kokevat huomattavasti vähemmän kiusaamista, kuin vähävarasaisista oloista olevat lapset.

Toinen tutkimus kiusaamisesta joka julkaistiin hiljattain liittyi merkkivaatteisiin ja älypuhelimiin, aivan siis merkkivaatteisiin ja älypuhelimiin. Nämä merkkivaatteita ja kalliita älypuhelimia omistavat lapset syyllistyivät huomattavan usein kiusaamiseen ja kiusaaminen kohdistui pääsääntöisesti niihin lapsiin joilla ei ollut mahdollisuutta hankkia kalliita älypuhelimia saatika merkkivaatteista puhumattakaan.

Jotenkin tämä Suomen koulujärjestelmä on muuttunut siihen, että ne joilla on varaa maksaa lapsilleen tietokoneet ja muut kalliit opintomateriaalit voivat laittaa ja parhaassa tapauksessa vielä valita mihin lukioon lapsensa haluaa, mutta ne joiden vanhemmilla ei ole rahaa edes ruokaan koko kuukaudeksi voivat vain toivoa, että lapsen koulumenestys olisi niin hyvää että hän pääsisi keskiarvon puitteissa opiskelemaan ja vielä sellaiseen lukioon joka kustantaa oppilaille tietokoneet.

Tämä nykyajan eriarvoistaminen alkaa siis jo peruskoulussa ja jatkuu koko ihmisiän. Arvostettu lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila on useasti ilmaissut huolensa siitä, että toisen asteen koulutus eriarvoistaa nuoria maksukyvyn mukaan. Tämä johtaa väistämättä siihen tilanteeseen, että yliopistoihin ja korkeakouluihin hakeutuvat opiskelijat ovat lähtökohtaisesti varakkaasta perheestä, toki nyt täytyy muistaa etten en väitä, että vain varakkaat pääsevät jatko-opiskelemaan. Yliopistoissa ja korkeakouluissa on varmasti opiskelijoita jotka ovat  niin sanotusti heikommin tienaavista perheistä. Mutta väitän että varakaiden perheiden lapset pääsevät lähtökohtaisesti helpommin jatko-opiskelemaan esimerkiksi lääketiedettä.

Tätä väittämääni kun peilaa useisiin viime aikoina julkaistuihin tutkimuksiin koulukiusaamisesta, niin voi helposti tulla siihen johtopäätökseen että korkeasti koulutettujen ihmisten parissa on enemmän kiusaamista, kuin pieni tai keskipalkkaisilla aloilla johon riittää jonkin alan ammatillinen perustutkinto, sekin suoritettuna ison opintolainan turvin.

Vakuutusyhtiöiden henkinen väkivalta.


Kuten edellä kerroin tuosta kiusaamisesta ja siitä, että varakkaista oloista olevat lapset ja nuoret kiusaavat tilastollisesti enemmän kuin heikommasta oloista olevat. Tämä tarkoittaa myös sitä että nämä koulukiusaajat jatkavat kiusaamista myös siirryttyään työelämään. Tämä minun väittämä ei ole toki tuulesta temmattu vaan perustuu tutkimustietoon. Tutkimuksen mukaan työpaikkakiusaamista esiintyy eniten kuntasektorilla ja toisiksi eniten valtion viroissa ja yli joka toisessa kiusaamistapauksessa kyseessä oli esimies, eli työtehtävissä joissa vaaditään poikkeuksetta korkea-koulu tai yliopistotason tutkintoa.

Tilastollisesti noin 100 000 ihmistä joutuu päivittäin kokemaan työpaikkakiusaamista ja yli joka toisessa kiusaamistapauksessa kiusaaja oli esimies.

Mitä työpaikka kiusaaminen sitten on? Se voi olla esim:

  • Kielteiseen sävyyn puhumista ja puuttumista merkityksettömiin asioihin
  • Eristää alainen jättämällä hänet informaation ulkopuolelle
  • Jättää ilman työtehtäviä ja kritoi työntekijää saamattomuudesta
  • Antaa keskenään ristiriitaisia ohjeita

Missä kohtaa työpaikkakiusaaminen muuttuu sitten henkiseksi väkivallaksi? Sinänsä rajaa on vaikea vetää, vaikka kyseessä on yksi yleisimmistä väkivallan muodoista, mutta henkisen väkivallan takana on lähes poikkeuksetta narsistisen luonteen omaava henkilö.
Jostain syystä tai tarkoituksenmukaisesti lääkäri joka omaa narsistisen luonteenpiirteen hakeutuu tehtäviin jossa hän pystyy harjoittamaan henkistä väkivaltaa saaden siitä suurta nautintoa ja ennen kaikkea ilman vastuuseen joutumisen pelkoa. Tämän kaltainen tehtävä on esimerkiksi vakuutuslääkäri, muutoksenhakulautakunnan lääkärijäsen ja Vakuutusoikeuden lääkärijäsen. 

Mistä tunnistaa henkisen väkivallan vakuutusalalla ja mitä sillä tavoitellaan?

Henkinen väkivallan tunnistaa: 

  • Nöyryyttävästä kohtelusta ja pakottamisesta todistaa vakuutuslääkärin väitteet vääriksi.
  • Tekaistuista diagnooseista ja loukkaavista syytöksistä.
  • Välinpitämättömästä kohtelusta vammautunutta tai sairastunutta kohtaan.
  • Oikeuksiasi tasa-arvoiseen kohteluun ei kunnioiteta.
  • Tietojen pimittämisestä ja asiakirjojen salaamisesta.
  • Taloudellisen vahingon aiheuttaminen vammautuneelle tai sairastuneele.

Mitä henkisellä väkivallalla tavoitellaan?

  • Ennen kaikkea vahingoittaa vammautuneen tai sairastuneen itsetuntoa ja omanarvontuntoa.
  • Eristää vammautunut tai sairastunut ja näin aiheuttaa tahallista haittaa ihmissuhteisiin.
  • Taloudellista ahdinkoa, ulosottoa ja luottotietojen menetystä.
  • Vammautuneen tai sairastuneen luovuttamista tai itsetuhoa.
  • Vammautuneen tai sairastuneen ajautumista syvään masennukseen.
Vammautunut tai sairastunut joka joutuu vakuutusyhtiön henkisen väkivallan uhriksi, niin hänellä on huomattava riski sairastua myös masennukseen. Tätä vakuutusyhtiöiden, muutoksenhakulautakuntien tai Vakuutusoikeuden aiheuttamaa masennusta voidaan pitää tahallisena ja tavoiteltuna kustannus-siirtona yhteiskunnalle.

Vuoden 2015 suorat ja epäsuorat kustannukset masennuksen hoidosta valtiolle ja Kelalle oli yhteensä noin 877 miljoonaa euroa. Toki tämä luku on kokonaismäärä ja siitä on vaikea erottaa ne jotka ovat sairastuneet masennukseen tastellessaan vakuutusyhtiötä tai muita edellä mainittuja instansseja vastaan. Joka tapauksessa tuo summa on merkittävä.

Mitä tulee kustannuksiin jotka muodostuvat niin sanotusta ilmaisesta oikeusavusta, käytän sanaa niin sanotusti ilmainen, koska kustannukset maksetaan loppujen lopuksi maksetuista veroista. Tilastollisesti keskimääräinen oikeudenkäyntikulu oli vuonna 2016 noin 8000 euroa ja ilmaista oikeusapua käytettiin noin 60 000 kertaa joista noin 17% oli riita-asioita. Nopealla laskutoimituksella kustannukseksi saadaan rapiat 78 miljoonaa euroa.

Tähän kun lasketaan päälle vielä kaikki asiantuntija palkkiot joilla vakuutusyhtiöden henkiseksi väkivallaksi katsottavat väitteet voitaisiin kumota, sekä muut välilliset kustannukset niin loppusumma on useita satoja miljoonia euroja.


Taloudellisista syistä työtön.


Oulun yliopistossa on tehty tutkimus työkyvyttömyydestä ja sen kustannusvaikutuksista valtiontalouteen. Tutkimuksen tuloksena oli, että yhteiskunnalle tulee edullisemmaksi pitää vammautunut tai sairastunut täydellisestä työkyvyttömyydestä huolimatta TE-keskuksen ja Kelan pitkäaikaistyöttömien listoilla.

Kuulostaako hullulta? Ja hullua se onkin, mutta koska vammautuneet ja sairaat ovat vain numeroita tilastoissa niin ei tämäkään sitä väittämää muuksi muuta.

Mikä tekee tästä väkisin työttömönä pitämisenä sitten kannattavaa ja kuka siitä hyötyy?

Työmarkkinatuesta menee veroa 20%, kun taas määräaikaisesta tai pysyvästä työkyvyttömyyseläkkeestä veroa menee minimissään muutama prosentti. Kaupungit ja kunnat maksavat pitkäaikaistyöttömän työmarkkinatuesta puolet 300 päivän jälkeen.

Vuonna 2015 nämä väkisin pitkäaikaistyöttömät työkyvyttömät maksoi yhteiskunnalle yli 400 miljoonaa euroa ja kerrannaisvaikutuksia ei ole laskenut kukaan, mutta voisi hyvin kuvitella että se on toinen 400 miljoonaa euroa lisää. Todella valtava summa ihmisistä joidenka oikea paikka olisi työkyvyttömyyseläkkeellä oleminen, miksi näin ei sitten ole?

Työeläkeyhtiöt ovat voimakkaasti vastustaneet eläkkeelle pääsyä ja lobanneet asiaansa niin arkadianmäellä kuin mediassa, valitettavan usein myös tekaistuilla ja jopa täysin valheellisilla syillä.

Työeläkeyhtiöt eriarvoistavat ja tahallisesti syrjäyttävät ihmisiä jotka ovat työnsä tehneet ja eläkkeensä maksaneet, mutta onnettomien tapahtumien johdosta vammautuneet tai sairastuneet.

Hylkääviä päätöksiä tehtailevat työeläkeyhtiöt perustelevat hylkäyksen mitä omituisimmilla ja mielenkiintoisilla sanakäänteillä. Hoitavien lääkäreiden lausunnot ohitetaan tai luetaan ja tulkitaan tahallisesti väärin.

Yhtenä esimerkkinä selkävammautuneelle oli tehty hylkäävä päätös, koska keuhkokuvissa ei ole mitään poikkeavaa ja hän on täysin kykeneväinen aiempaan ammattiin. Tämä on vain yksi esimerkki ja saman kaltaisia tai tahallaan väärin tehtyjä hylkääviä päätöksiä on kymmeniä tuhansia.

Näillä niin kutsutuilla asianytuntija lääkäreillä ei tunnu olevan edes pienintäkään tietämystä oikeasta työelämästä, mitä minkin alan työtehtäviin kuuluu. Ei rakennusmies istu konttorissa ja rakenna tietokoneella taloa eikä talonmies viheltele pihoja harjatessa.

Nyt olisi oikea aika myös kansanedustajien herätä ruususenunestaan ja lopettaa se työeläkeyhtiöiden lahjojen vastaanottaminen. Ei ilmaisia lounaita vain ole olemassa.

Työministeri Jari Lindströn, pääministeri Juha Sipilä ja valtionvarainministeri Petteri Orpo ovat kilvan huutaneet mediassa, että vajaakuntoiset työeläkeyhtiöiden toimesta pitkäaikaistyöttömäksi pakotetut työnhakijat pitäisi päästää eläkkeelle. Olisi nyt oikea aika lunastaa puheet vai ovatko nämäkin vain vaalipuhetta?

Mitä tulee työministeri Jari Lindström:in aktiivimalliin, niin mitähän mahtaa Jarin mielessä liikkua kun eduskuntakautta on vielä puolivuotta jäljellä. Ajatteletko että voi vi...tu mitä tuli tehtyä vai palaatko vaan häntä koipien välissä takaisin Kuusankoskelle, luulen ettei kovin montaa kaveri snäkäri jonosta löydy. Vielä Jari ehdit korjaamaan tilanteen jos vain tahtoa riittää.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti