Elämään opettelua

sunnuntai 16. lokakuuta 2022

Hyvinvointialueen hullut päivät.

 Terapiaa alehinnoin.



Nyt kun hyvinvointialueet on aloittamassa toimintaansa ja aluevaltuustot sekä aluehallitukset kokoontuvat miettimään rahoitusta ja toimintatapoja seuraaville vuosille on tärkeää muistaa päätösten seuraukset. Tämän sai kokea myös Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue tehdessään päätöstä palveluseteleiden uudelleen arvottamisesta. 

Koska hyvinvointialueiden yhtenä tehtävänä on turvata kansalaisille palvelujen riittävä saatavuus sekä palveluiden laadukkuus on vähintäänkin kohtuullista, että nämä päätökset perustuvat tehtyihin laskelmiin, vaikuttavuuteen, päätösten tulee olla myös tasapuolisia sekä ymmärrettäviä, ennen kaikkea koko konaisuus tulee pystyä perustelemaan.

Valitettavasti tämä kaikki meni pieleen Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen valtuustossa syksyllä 2022. Asioita salattiin, asioista puhuttiin muunneltua totuutta, laskelmat piilotettiin eikä vaikuttavuutta oltu selvitetty ja jos oli niin sitä ei huomioitu päätöksenteossa.

Mitä sitten Etelä-Pohjanmaalla tapahtui? Siitä seuraavaksi.

Palveluseteli on yksi tärkeimmistä hyvinvintialueen tuista, setelillä ihminen voi ostaa hänelle määrättyjä palveluita kuten: Puheterapiaa, fysioterapiaa, allasterapiaa, toimintaterapiaa ja esimerkiksi lymfaterapiaa. Palveluseteli on lähtökohtaisesti palveluntarjoajan taksan mukainen, eli kuntoutujan ei tarvitse maksaa terapiasta. 

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen aluevaltuusto kuitenkin teki päätöksen 12.9.2022 että palvelusetelin arvoa lasketaan 30% nykyisestä taksasta, toisin sanoen palveluntuottajien olisi pitänyt tiputtaa omia hintojaan merkittävästi, tai vaihtoehtoisesti heidän olisi pitänyt alkaa laskuttamaan asiakkaita heille määrätystä terapiasta, mukaan lukien myös lapsi asiakkailta, vaikeasti vammaisilta ja jopa muistisairailta asiakkailta. samassa päätöksessä aluevaltuusto päätti palveluntuottajille maksettavasta kilometrikorvauksesta joka päätöksen mukaan olisi jatkossa 0.84€ kilometri, mutta siirtymään käytetty aika jäisi palveluntuottajan itse maksettavaksi.

Koska valtaosa kuntoutuksista tapahtuu kouluissa, päiväkodeissa tai kuntoutujan omassa kodissa / hoitolaitoksessa tulisi palveluntuottajan maksaa työntekijälleen siirtymistä normaali palkka ja kilometrikorvaus, mutta hyvinvointialue maksaa tästä vain tuon 0.84€ kilometri. Koska Etelä-Pohjanmaa on suurilta osin maaseutua ja välimatkat pitkiä, tulee siirtymät viemään myös aikaa, tähän kun lisätään vielä välineistös pakkaaminen autoon, purkaminen ja jälleen pakkaaminen autoon saattaa tunnin mittainen kuntoutus viedä kolme tuntia kaikkineen samalla kun hyvinvointialue maksaa 30% pienemmän korvauksen kuntoutuksesta ja palveluntuottajan tulee kuitenkin maksaa työntekijälleen kolmen tunnin palkka, tällä yhtälöllä palvelusetelin käyttö ei ole enään missään määrin kannattavaa.

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen aluehallitus oli julkaissut yli 4500 sivuisen esityslistan netissä jossa tämä asia oltiin esitelty, itse palvelusetelin hinnanlasku oli merkittu yhden pykälän yhdeksi liitteeksi, koko asia on jäänyt hyvin usealta palveluntuottajalta varmasti huomaamatta ja se on varmasti ollut myös tarkoituskin. Erittäin vaikeasti löydettävän pykälän liitteen mainitsemaa hinnanlaskua ei oltu perusteltu lankaan, eikä sitä ole muutenkaan suostuttu avaamaan. 

Asiaa haluttiin muutenkin salata, sillä 1.9.2022 Seinäjoella järjestettiin tiedotustilaisuus kuntoutusalan yrittäjille. Tiedotustilaisuudessa palveluntuottajille tuotiin esille, että asian valmistelu on vielä kesken eikä sitä haluttu sen enempää kommentoida. Kuitenkin tästä vain vajaa kaksi viikkoa myöhemmin aluevaltuusto hyväksyi palvelusetelien hinnanmuutoksen, tämä perustelu valmistelun kesken olemisesta ei voi pitää paikkaansa, koska aluevaltuuston esityslistat täytyy tulla edustajille tietoon vähintäänkin seitsemän arkipäivää ennen kokousta, tämä huomioiden aluehallituksen olisi pitänyt käsitellä tämä asia 1.9 - 5.9.2022 välisenä aikana, kirjoittaa se åuhtaaksi ja tuoda se vielä siinä ajassa myös aluevaltuustolle tiedoksi.

Salaamista tukee myös se tosiasia, että elokuussa 2022 Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen Talous- ja investointilautakunta julkaisi pöytäkirjan jossa se esitti että aluehallitus hyväksyy palveluseteleiden matalemmat arvot. Eli asia on ollut jo aluehallituksen tiedossa elokuussa. Tämä jos mikä on asioiden salaamista.

Tosiasia on se, että syyskuun 12 päivä tehty päätös palveluseteleiden arvon alentamisesta heikentää syrjäseutujen palvelutasoa, koska kotikäyntejä ei ole enään taloudellista tehdä. Palvelusetelin arvonlasku pitää myös sisällään sen, että erikoisosaamisesta ei voi laskuttaa enempää kuin mitä setelin arvo on, eli kaikki palveluntuottajan erikoisosaamiset, kuten lymfaterapia ja allasterapia ovat jatkossa arvoltaan samoja kuin normaali fysioterapia. 

Tämä Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen tekemä päätös on johtanut siihen, että palveluntuottajat ovat jättäytyneet palvelusetelijärjestelmän ulkopuolelle ja tämän johdosta monet asiakkaat jäävät nyt ilman palveluja. Toki kunnilla on velvollisuus lainkin mukaan järjestää palvelut ja antaa maksusitoumuksia palvelun käyttäjille. Tämä tarkoittaa sitä, että asiakkaat tulevat jatkossa saamaan palvelun KELA:n korvaamana kuntoutuksena.

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen aluevaltuusto on nyt ottanut asian uudelleen käsittelyyn kylläkin vain puhe ja toimintaterapian osalta. Tälläkin asialla on kiire koska palveluntuottajat täytyy olla tiedossa ennen vuoden vaihdetta.

Toivon todella, että arvostamani Paula Risikko, joka toimii Etelä-Phjanmaan hyvinvointialueen aluevaltuuston puheenjohtajana korjaa tänän tilanteen ja palauttaa kaikki kuntoutusmuodot palvelusetelin piiriin ja nostaa palvelusetelin arvon ennalleen. Mikäli osa kuntoutuksista tippuu palvelusetelin arvonlaskun johdosta pois, kostautuu se pitkällä aikavälillä koko hyvinvointialueeseen kohonneina sairaanhoitokuluina.

Tästä se säästötoimi alkaa ja odotten mielenkiinnolla yhteydenottoja eri hyvinvointialueiden palveluntuottajilta leviääkö tämä Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen malli muuallekkin.


Nico Ojala
Aivovammaliiton kokemustoimija





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti