Elämään opettelua

sunnuntai 23. lokakuuta 2022

Omaishoitoa ei arvosteta.

 Harmonisointi vie viimeisetkin tuhkat pesästä.



Hyvinvointialueiden aloittaessa toimintansa tammikuun ensimmäisenä päivänä ensi vuonna on monessa aluevaltuustossa kova tarve harmonisoida omaishoidon tuen määrää. Tämä tarkoittaa tarkemmin sitä, että kaikille omaishoitajille maksettaisiin saman suuruista korvausta. Valitettavasti tämä harmonisointi tarkoittaa myös sitä, että omaishoidon kriteerit tullaan yhdenmukaistamaan sekä tiekentamaan mahdollisimman kovaksi ja tämän johdosta merkittävä osa nykyisistä omaishoitajista tulevat tippumaan koko tuen ulkopuolelle.

On hyvä huomata samalla,  nyt kun omaishoitajien saamaa korvausta harmonisoidaan niin valitettavasti vähemmälle huomiolle jäänyt hyvinvointialueiden johtajien palkkioista sopiminen on samaan aikaan käynissä useassa eri hyvinvointialueella. Esimerkiksi Varsinais-Suomen hyvinvointialueen johtajalle on asetettu palkkiomääräksi peräti 17 800€ kuukaudessa. Koko Suomen palkkiomäärät vaihtelee tilastojen mukaan 12 500 - 17 800€ välillä, eli Varsinais-Suomi maksaa suurinta palkkiota koko Suomen mittapuulla.

Suomessa toimii Kuntaliiton tilastojen mukaan noin 50 600 omaishoitajaa jotka saavat työstään omaishoidon korvauksen, todellisuudessa omaishoitajia on kuitenkin  liki kymmen kertainen määrä, nämä hoitajat huolehtii ja hoitaa omaistaan ilman korvausta joko palkkatyön ohella tai jättäytyneenä työelämän ulkopuolelle jotta he pystyisivät hoitamaan omaistaan kotona. Hoidettava ei aina ole ikäihminen kuten monesti luullaan tai media antaa ymmärtää, peräti 18% hoidettavista on alaikäisiä eli liki 8000 alaikäistä omaishoidettavaa. 

Näitä alaikäisiä omaishoidettavia on arvioitu tähän päivään asti omalla toimintakyky mittarilla, jonka tarkoituksena on ollut selvittää lapsen tai nuoren tarvitsema hoidon ja valvonnan määrä, sekä esimerkiksi lääkitykseen liittyvät toimenpiteet. Valitettavasti nyt käynnissä oleva harmonisointi muuttaa tätä arviota vastaamaan enemmän ikäihmisten hoidontarvetta ja tämä tarkoittaa automaattisesti, että hyvin suuri määrä lapsen tai nuoren omaishoitajista tippuu tuen ulkopuolelle.

Mitä sitten ikäihmisen hoidontarvemittaus tarkoittaa ja miksi kyseinen mittausmenetelmä ei sovellu lapselle tai nuorelle? Ikäihmisten hoidontarvearvio pohjautuu pääsääntöisesti muistiin ja liikkumiseen eikä tällä mittarilla voida mitenkään mitata esimerkiksi NEPSY lapsen valvonnan tarvetta.

Koska omaishoidontuki ja sen maksaminen on perustunut kolmeen eri vaativuusluokkaan. Mitä vaativampaa hoitoa, sitä suurempi korvaus. Tällä hetkellä omaishoidontuki on minimissään 423.61€ kuukaudessa miinus verot ja suurin mahdollinen omaishoidontuki on 847.22€ kuukaudessa, tätä tukea maksetaan erittäin vaativassa omaishoidossa jossa hoidettava on käytännössä täysin avustettava.

Tällä hetkellä omaishoidontuki on perustunut kunnan omaan harkintaan, eli kunnan maksama omaishoidontuki on saattanut olla merkittävästi suurempi kuin lain määrittelemä minimi määrä, myös maksuluokka on ollut kunnan harkinnan varassa. Nyt tämä kaikki on muuttumassa hyvinvointialueiden säästöjen takia, vaikka hyvinvointialueet kutsuvat tätä koko asiaa harmonisoinniksi niin todellisuudessa kyseessä on raaka säästötoimenpide joka kohdistuu jälleen hauraassa asemassa olevien ihmisten maksettavaksi.

Kuten alussa kirjoitin niin hyvinvointialueet yhdenmukaistavat tai harmonisoivat omaishoidon kriteerejä ja maksatusta, tämä tarkoittaa todellisuudessa kriteerien kiristämistä ja omaishoidontuen laskemista minimimäärään. Jos nyt omaishoitaja on saanut esimerkiksi korotettua omaishoidontukea 650€ kuukaudessa, niin ensi vuoden alusta hänen tuki tippuu alimpaan luokkaan, eli omaishoitajan tuki pienenee yli 200€ kuukaudessa tai pahimmassa tapauksessa hän tippuu koko tuen ulkopuolelle koska kriteerit eivät enään täyty.

On aivan järkyttävää ajatella, että hyvinvointialueen johtaja saa kuukaudessa jopa enemmän kuin mitä omaishoitaja tienaa 3,5 vuoden aikana. On varmasti aiheellista kysyä kumpi tekee tärkeämpää työtä ja kummalle tulisi maksaa myös korkeampaa palkkaa.

Tähän kaikkeen kun lisätään vielä uusi vammaispalvelulaki joka astuu voimaan lähiaikoina niin ei voi muuta kuin ihmetellä missä on ihmisten arvostus ja eikö vammautunut tai sairas ihminen enään merkitse mitään maamme päättäjien ja hyvinvointialueiden edustajien mielestä? 

Tästä uudesta vammaispalvelulaista kerron seuraavassa blogissa enemmän.

Nico Ojala
Aivovammaliiton kokemustoimija




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti