Elämään opettelua

lauantai 12. joulukuuta 2015

Lääkärikirja nimeltä google

Alkoholiton humalatila.


Se mitä tässä reilun vuoden aikana olen oppinut, niin oireiden googlaus on turhaa, jopa hengenvaarallista. Se on ihan sama mitä neurologisia oireita kirjoitat hakusanaksi, niin tulokseksi saa aina jonkun parantumattoman ja vääjäämättä kuolemaan johtavan sairauden. Lankesin tähän bittimaailman suureen lääkärikirjaan useaan otteeseen pääkipujen alkuaikoina, toki se on hyvä paikka ruokkia itselleen vain lisää ahdistusta ja pelkoa vakavista sairauksista.

Viimeisen puolen vuoden aikana olen lähinnä etsinyt netistä tietoa aivovammasta, josta löytyykin todella paljon hyviä eri julkaisuja sekä ainakin tupla jos ei tripla määrä pelkkää huuhaata. Tiedän että jokainen aivovamma on erilainen koska jo pelkkä vammautumisen mekanismi sekä aivojen vaurioitunut kohta määrittää oireiston, mutta kaikille aivovammoille yhteistä on päänsärky joka häviää pikkuhiljaa tai joissain tapauksissa, kuten itselläni, vammasta aiheutuu krooninen posttraumaattinen päänsärky, jonka syntymekanismia ei pystytä selvittämään.

Sitten tuo alkoholi ja aivovamma, itse en ole juonut humalahakuisesti enään 16 vuoteen, mutta ruuan kanssa olen viiniä juonut ja tietysti saunaolutta maistellut. Toki pääkipujen alkuaikoina tuli tuota ruskeaa relaksanttia litkittyä enemmänkin, mutta ei silloinkaan humalatilan saamiseksi vaan kuvitteellisen rentoutumisen johdosta. Nyt toissa viikolla join illalla lasin viiniä ja voin vakuuttaa että jäi viimeiseksi pitkään aikaan, aivan hirvittävä pääkipu seuraavana aamuna. Alkoholi ja aivovamma ei sovi yhteen, ei pelkästään huonontuneen sietokyvyn johdosta vaan myös kohonneen epilepsiariskin takia. En suosittele kenellekkään aivovammaiselle alkoholia, koska vaummautuneella on erittäin suuri riski vammautua pahemmin jo yhdestä uudesta aivotärähdyksestä, siinä kun kännipäissään kaatuu niin saattaa olla laulut laulettu. Itselläni tuo aivovamma aiheuttaa välillä hyvinkin humalaisen olotilan, joten eipä sitä viiniä tässä enään ikävä tulisikaan.

Entä ne aivovamman muut oireet, kuten huimaus, keinumisen tunne, hitaus, muistikatko ja aloitekyvyttömyys. Oireet ovat kuin suoraan vahvasta humalatilasta ja välillä tuntuvatkin siltä, ulkoinen habitus antaa myös oireiden takia aika helposti väärän kuvan vammautuneesta, liian helposti leimataan joko juopoksi tai päihteiden käyttäjäksi.

Tästä olotilasta ja varsinkin edellä mainituista oireista on paljon keskusteluja netissä, ihan asiallisia ja hyvää vertaistukea antavia, mutta valitettavasti joukkoon mahtuu myös joitain aika pilkkaaviakin kommentteja. En usko että kukaan meistä vammautuneista on itse tämän vamman halunnut ja jokainen meistä varmasti haluaa myös kuntoutua toimintakykyiseksi.

Palatakseni siihen mistä kirjoitukseni alkoi, niin netistä löytyy paljon hyödyllistä tietoa aivovammasta sekä saa myös vertaistukea, kunhan muistaa olla googlaamatta omia oireitaan.



007 ja Lupa  pysäköidä.

Kerroin tuossa viikko sitten jättäneeni poliisille hakemuksen vammaisen pysäköintiluvasta ja sen sisältämistä ehdoista. Epäilin suuresti mahdollisuuttani saada tuo sininen läpyskä auton tuulilasiin, mutta eilen Juicen sanoja lainatakseni "Viimein saapui paperi tärkeä, pompin ilmaan kuin vailla järkeä" posti toi mukanaan kirjekuoren ja lähettäjänä poliisi. Koska en ole mitään rikosta tehnyt, oli kirjekuoren sisällöllä vain yksi vaihtoehto. Nyt minulla, tai siis enhän minä itse aja autoa, mutta auto jonka kyydissä istun on lupa pysäköidä invapaikalle. Tuo lupa helpottaa liikkumista ja arkea huomattavasti, ei tarvitse niitä sattumanvaraisesti tyhjiä parkkiruutuja enään etsiä ympäri kaupunkia.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti