Elämään opettelua

sunnuntai 20. joulukuuta 2015

Hullullakin on hauskaa

Sairaan hullu maailma.


Tässä on nyt puolitoista vuotta siitä hetkestä kun vammauduin. Aloin miettimään mikä minussa on muuttunut kun näen asiat kuvina mutta en osaa niitä ääneen sanoa, mutta saan kuvat kirjoitettua tarinaksi, tai vaihtoehtoisesti kertoa tunteistani valokuvan avulla. Toki maailmani on muuttunut verkkaiseksi, kiire on poistunut ja on aikaa ajatella. Pidin pitkään itseäni hulluna, varsinkin ennen lopullista diagnoosia.

Varmasti moni muukin olisi tullut hulluksi niin monesta eri diagnoosista, mutta tarkemmin ajateltuna maailma olisi todella tylsä paikka ilman vaikeita aivovammoja ja psyykkisiä sairauksia. Historiankirjat pitäisi kirjoittaa täysin uudelleen ja moni asia olisi jäännyt keksimättä ilman niitä ihmisiä jotka olivat vammautuneet, pidettiin hulluna tai sairastivat jotain oireyhtymää.

Vincent van Gogh sai elämänsä aikana hurjan määrän eri diagnooseja kuten: Epilepsia, epileptoidinen psykoosi, skitsofrenia, aivokasvain, psykopatia, krooninen auringonpistos, mania sekä altistuminen maalausväreille.

Entä ne hallitsijat jotka historinkirjoihin ovat jääneet.

1. Rooman keisari Caligula joka halusi nimittää hevosensa senaattoriksi.
2. Iivana Julman poika Fjodor joka rakasti kirkonkelloja.
3. Portugalin kuningas Afonso joka oli täysin tunnekylmä.
4. Toscanan hallitsija Medici joka sairasti luulosairautta.
5. Korean Prinssi Sado joka ei hallinnut tunteitaan ja käyttäytyi erittäin väkivaltaisesti.
6. Ottomaanien Sulttaani Murat IV joka hakkasi miekallaan vastaantulijat hengiltä.
7. Prinssi Frederik Vilhelm I joka oli ihastunut suurikokoisiin sotilaisiin ja marssitti heitä palatsissaan.
8. Britannian Kuningas Yrjö III joka julistettiin vuonna 1788 mielisairaaksi.
9. Baijerin Kuningas Ludvig II joka niin ikään julistettiin mielisairaaksi vuonna 1866.
10. Egyptin Kuningas Faruk I joka sairasti kleptomaniaa

Maailma olisi aikalailla erilainen paikka ilman näitä veijareita, mutta oma lukunsa on tietenkin Adolf Hitler jolla oli vain yksi kives, tämä varmaan selittää sen miksi tuo pieni mies oli niin kiukkuinen.

Entä ne maailmaa muuttaneet ihmiset jotka jostain muusta psykiatrisesta sairaudesta kärsivät kuten ADHD:sta tai vaikka Aspergerin oireyhtymästä.

ADHD:sta kärsivät muunmuassa: Ozzy Osbourne, Albert Einstein ja Paris Hilton, joka nyt ei ehkä historiankirjoihin jää, pikemminkin keltaisiin lehtiin.

Sitten ne kuuluisat Aspergerin oireyhtymää sairastavat kuten: Isaac Newton ja Abraham Lincoln. Olisi moni tieteellinen tutkimus jäännyt tekemättä ilman psykiatrista sairautta.

Ja ettei maailmassa olisi tarpeeksi sairautta ja vammoja, niin myös kuvitteelliset ihmiset ja sarjakuvasankarit on valjastettu mitä ihmeellisimmillä ominaisuuksilla, kuten Sherlock Holmes joka sairasti tuota edellä käsiteltyä Aspergerin oireyhtymää, Holmes oli hyvin pikkutarkka ja asioiden täytyi tapahtua tietyssä järjestyksessä jonka ansiosta hän ratkaisi hyvinkin hankalia rikoksia.

Kirjailia A.A.Milnen luomat hahmot vasta sairaita olivatkin. Nuo sekalaiset sairaudet on erittäin onnistuneesti tuotu esille.

Nalle Puh jolla on pakkomielle hunajaan ja syömishäiriö.
Nasu joka kärsii fobiasta
Tikru sairastaa ADHD:ta
Kani kärsii Aspergerin oireyhtymästä
Ihaa aasi on vaikeasti masentunut
ja lopuksi Pöllö joka nyt ei ole se terävin kynä siellä penaalissa.

Sitten päästäänkin niihin ihmisiin jotka yhteiskunta on luokitellut kehitysvammaiseksi tai jälkeenjääneeksi.

Historiasta löytyy useita esimerkkejä aivovammaisista ihmisistä jotka ovat kyvyillään hämmästyttäneet niin lääketieteen kuin suuren yleisönkin.

Vuonna 1850 kenraali James N. Bethune osti Georgian orjamarkkinoilta mustan naisen Charity Wigginsin. Kaupan mukana tuli hänen poikansa, syvästi kehitysvammainen ja syntymäsokea, jolla ei katsottu olevan rahallista arvoa. Myöhemmin poika kastettiin ja hän sai nimeksi Thomas Greene Bethune.

Kun Thomas oli viisivuotias hän ei osannut puhua eikä juurikaan kävellä, hän oli levoton ja sai jatkuvasti raivokohtauksia. Thomas ei osoittanut minkäänlaista älyllistä tietoisuuden merkkiä, lukuun ottamatta suunnatonta kiinnostusta musiikkia kohtaan. Eräänä yönä Bethunen perhe heräsi salista kantautuviin pianon ääniin, joku soitti pimeässä samoja kappaleita kuin kenraalin tyttäret aiemmin päivällä. Kenraali riensi saliin ja näki Thomasin soittavan pianoa.

Kun Thomasin lahjat paljastuivat, kenraali palkkasi ammattipianistin soittamaan pojalle Beethovenia, Bachia, Chopinia, Verdiä sekä muita suuria mestareita. Thomas pystyi soittamaan kappaleet vain yhden kuuntelukerran jälkeen virheettömästi. Hän kykeni soittamaan vasemmalla kädellä yhtä kappaletta ja oikealla toista samanaikaisesti.

Toinen mielenkiintoinen esimerkki on viisikymppinen Christopher joka on älykkyydeltään kahdeksanvuotiaan tasolla, mutta hän osaa puhua ja lukea sekä kääntää Tanskaa, Hollantia, Suomea, Saksaa, Kreikkaa, Hindiä, Italiaa, Norjaa, Puolaa, Portugalia, Venäjää, Espanjaa, Ruotsia, Turkkia ja Walesia. Hän oppii uusia kieliä pelkästään kuuntelemalla ja lukemalla lehtiä. Hän saa valtavaa tyydytystä kaikesta mikä liittyy kieliin ja kykenee vaihtamaan milloin tahansa kielestä toiseen. Christopherin kielitaito on poikkeuksellinen, vaikka hän pystyy kääntämään minkä kielen vain, hän ei ymmärrä sanaakaan kääntämästään tekstistä.

Kolmas esimerkki löytyy Yhdysvalloista, Coloradolainen Alonzo Clemons syntyi täysin terveenä, mutta lapsuuden onnettomuus muutti kaiken. Alonzo sai vakavan aivovamman ja menetti kyvyn puhua, liikkua, oppia ja ajatella kuten muut ihmiset.


Samanaikaisesti Alonzolle kehittyi kokonaan uusi kyky. Hän alkoi tehdä savesta tai muovailuvahasta näkemiään eläimiä. Tarve veistää oli niin valtava, että oikean materiaalin puutteessa hän käytti mitä milloinkin sattui löytämään. Veistokset olivat taiturimaisia kaikkine yksityiskohtineen. Nykyään hänen työnsä ovat hyvin kysyttyjä gallerioissa eripuolilla maailmaa.

Historia on siis täynnä esimerkkejä suurista teoista, uskomattomista taidoista ja vaikutusvaltaisista henkilöistä joita kaikkia yhdistää psykiatrinen sairaus tai vammautuminen. 


Olemme siis hyvässä seurassa. 








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti