Elämään opettelua

torstai 19. lokakuuta 2017

Aivovammalla on kolkko kaiku vakuutuslääkäreiden keskuudessa

Aivovammainenkin saa jopa vihapostia.


Hoitajat ja erityisesti ne aivovammaan perehtyneet lääkärit jotka eivät ole sidoksissa vakuutusyhtiöihin ovat meidän aivovammautuneiden keskuudessa erittäin arvostettuja ammatteja.

Suomen vakuutuslääkärien yhdistyksen puheenjohtaja Janne Leinonen kertoi, että vakuutuslääkärit saavat asiatonta postia. Minä Nico Ojala voin sanoa, että me aivovammautuneet vasta asiatonta postia saammekin, jopa suoranaisia valheita sisältäviä lausuntoja jotka vakuutuslääkärit ovat allekirjoittaneet.

- Meidät jätetään tarkoituksella korvauksien ulkopuolelle ja se herättää meissä voimakkaita tunteita joita meidän on vamman oireiston johdosta jo sinänsä vaikea käsitellä. Tämän korvauksien maksamattomuuden johdosta joudumme poikkeuksetta turvautumaan oikeudellisiin toimiin vakuutusyhtiötä vastaan. Tämän kaltainen toimintamalli on äärimmäisen kallis ja ennen kaikkea henkisesti kuin fyysisestikkin raskas aivovammautuneelle.

- Moni ei halua aivovammautumisestaan pitää mitään meteliä, mutta hänet on siihen pakotettu.

Kasvottomat aivovammaiset.

Suomessa tapahtuu noin 20 000 aivovovammaan johtavaa tapaturmaa joista noin 1000 menehtyy vamman seurauksena. Vuosittain noin 5000 vammautuneelle jää pysyviä oireita, kuten keskittymis, muisti ja  aloitekykyongelmia sekä voimakas väsymysoireisto, myös muita fyysiä, psyykkisiä ja neurologisia oireita esiintyy meistä valtaosalla.

Koska aivovamma ei näy päältä päin niin moni meistä haluaa pysyä kasvottomana. Me joudumme jatkuvasti leimatuiksi milloin juopoiksi, laiskoiksi tai huumausaineiden käyttäjiksi vain sen johdosta, että puheemme saattaa olla epäselvää tai emme pysty katsomaan toista silmiin puhuessamme. 

Itse olen henkilökohtaisesti joutunut hyökkäyksen kohteeksi ruokakaupassa, jossa minut haukuttiin juopoksi ja ajattelemattomaksi ääliöksi, kun olen ottanut lapseni mukaan kauppaan vaikka olen umpihumalassa. Kaikki tämä vain sen johdosta, että minulla sattuu olemaan aivovamma. Kyllä minä kestän tuon haukkumisen ja osoittelun, mutta en halua että sitä tehdään lasteni kuullen.

Se että me aivovammaiset saamme kuulla todella törkeitä ilmaisuja oireistamme jokapäiväisessä elämässämme on jo todella raskasta, niin meidän pitäisi vielä kestää vakuutuslääkäreiden vähättelevät lausunnot. 

On suuri ero kuuleeko haukut aivovammastaan tavallisen ihmisen suusta vai lääkärin suusta.

Toivoa lakialoitteesta.

Vakuutuslääkäreiden ratkaisut ovat ihmetyttäneet meitä aivovammaisia ja meidän palkkaamia asianajajia jo pitkään, myös Janne Leinosen väitteet sadoista vääristä aivovammadiagnooseista ovat omiaan lisäämään vastakkaisasettelua aivovammaisten ja vakuutuslääkäreiden välillä.

On olemassa selvää näyttöä vakuutusyhtiöiden, vakuutuslääkäreiden ja vakuutusyhtiö myönteisten lääkärien systemaattisesta aivovamma alidiagnosoinnista, myös vakuutusyhtiöiden ja vakuutusoikeuden väliset sidonnaisuudet ovat osoitus tästä aivovammabisneksestä.

Onneksi tähän epäterveeseen toimintamalliin on puututtu lakialoitteen muodossa, voimassa oleva työtapaturma- ja ammattitautilaki antaa vakuutuslääkärille mahdollisuuden tehdä lausuntoja ilman totuus velvoitetta.


Tämä tarkoittaa sitä, että vakuutuslääkäri voi kumota kaikki hoitavan lääkärin tutkimuksiin perustuvat lausunnot ilman että hänen täytää näyttää toteen kumoamisen perusteet.

Uuden lakialoitteen tavoitteena on korjata tämä valehtelun ja vähättelyn kulttuuri joka vakuutusyhtiöissä on pitkään ollut käytössä, joutuu vakuutuslääkäri totuusvelvoitteen piiriin.

Toki vastustajiakin on jo ilmaantunut ja meitä aivovammautuneita mustamaalataan järjestelmällisesti niin vakuutusyhtiöiden toimesta kuin median välityksellä. Tästä kertoo se silmiinpistävä puolueellisuus vakuutusyhtiön ja vakuutuslääkäri yhdistyksen puheenjohtajan media näkyvyydestä. 

Yhtä aivovammaista kohtaan haastatellaan kymmentä vastapuolen edustajaa. Tämä epäsuhde kertoo siitä paineesta mistä vakuutusyhtiöt oireilevat uutta lakialoitetta vastaan. 

Vapautettu valehtelemaan.

Me aivovammaiset joudumme itse maksamaan kaiken, mikäli haluamme saada oikeutta.Tämä tarkoittaa asianajajan palkkaamista, asiantuntijalausuntojen tilaamista ja lisä tutkimuksia, sekä valtavaa taloudellista kustannusta joka on kaikki pois jo entuudestaan pienistä sairaspäivärahoista tai sairaseläkkeestä. Puhumattakaan siitä henkisestä hinnasta jonka aivovammautunut joutuu maksamaan. 

Valitettava tosiasia on se, että kaikki eivät jatsa sitä usean vuoden oikeustaistelua vaan luopuu taistelusta, osa jopa luopuu elämästään pelkästään sen johdosta että vakuutuslääkärille on annettu mahdollisuus valehdella ilman seuraamuksia.

Jos minä losauttaisin jonkun hengiltä, niin voisin valita kenet asianajajan vain ja täysin ilmaiseksi, mutta vammautunut joutuu maksamaan kaiken itse. 

Janne Leinonen sanoi lehtiartikkelissa, että hänellä ei ole mitään uutta lakialoitetta vastaan, mutta se on turha koska mitään valehtelun kulttuuria ei ole. 

Me aivovammautuneet tuomma asiamme mielellämme suuren yleisön tietoon ja paljastamme vakuutuslääkäreiden tekemät lausunnot vammastamme, annetaan enemmistön tehdä arvio tästä valehtelun kulttuurista.

Nico Ojala


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti