Elämään opettelua

perjantai 13. lokakuuta 2017

Yhteydenottoja eduskunnasta

Kynä on miekkaa terävämpi.


Kirjoitin eilen blogitekstin jossa käsittelni Paula Risikon vuonna 2013 tilaamaa muutosehdotusta vakuutuslääkärijärjestelmään, sekä Jari Ronkaisen ehdotuksia vakuutuslääkärijärjestelmän kehittämisestä. 

Tänään sain mielyttävän puhelun kansanedustaja Sanna Lauslahdelta ja hän halusi tuoda esille asioita joita en vielä eilen tiennyt kirjoittaessani blogia ja koska nämä uudet tiedot ovat merkittäviä, niin katson aiheelliseksi lisätä seuraavia tietoja Paula Risikon perustaman työryhmän tekemään vakuutuslääkärijärjestelmän muutos ehdotukseen.

Kirjoitin seuraavasti:

Vakuutuslääkärijärjestelmää kehittäneen työryhmän toimenpideuhjelman tavoitteeksi asetettiin seuraavat toimenpiteet:

1. Tehdä tarvittavat muutokset, jotta edunsaajat voisivat nykyistä paremmin kokea olevansa osallisia etuushakuprosessissa.

- Edunhakijan osallisuutta ja luottamusta järjestelmää kohtaan voidaan lisätä parantamalla viestintää vakuutuslääkärijärjestelmästä ja sosiaalivakuutusjärjestelmästä. Viestinnässä pyritään siihen, että kansalaisten saatavilla olisi kootusti tietoa asiankäsittelyprosesseista ja yleisistä menettelytavoista, mikä mahdollistaa kokonaiskuvan muodostamisen.

2. Parantaa tiedonkulkua ja lisätä yhteistyötä vakuutuslääkäreiden ja hoitavien lääkärien välillä.

- Vakuutuslääkärien ja hoitavien lääkäreiden yhteistyön parantamiseksi lääkärinlausuntoja tulisi kehittää ja tiedonkulussa voisi hyödyntää Kanta-arkistoa tai vakuutuslaitoksen rekistereitä. Jos lausuntoa laativa lääkäri saisi tarvittaessa tiedon potilaan etuuspäätöksestä ja sen perusteluista, voisi tämä auttaa häntä jatkotoimenpiteiden suunnittelussa. Lääkärintodistus- ja lausuntolomakkeiden yksityiskohtainen suunnittelu tapahtuu jatkossa Kansaneläkelaitoksessa.

3. Lisätä kansalaisten tietoisuutta sosiaalivakuutusetuuksien määräysperusteista, haku- ja muutoksenhakuprosessista sekä eri tahojen rooleista järjestelmässä.

- Kansalaisten osallisuuden lisäämiseksi tulisi olla saatavilla tietoa siitä, miten sasiaalivakuutuksen eri lajit toimivat ja minkä laisia vaiheita vakuutusoikeuden käsittelyssä ilmenee. Viestinnässä kiinnitetään esimerkiksi huomiota alan termiologian avaamiseen ja eri vakuutuslajien tyypillisiä tapauksia havainnollistetaan esimerkkien avulla.

4. Lisätään lausuntoja kirjoittavien lääkäreiden tuntemusta sosiaalivakuutusjärjestelmästä lääkärilausuntojen laadun parantamiseksi ja etuudenhakijoiden yhdenvertaisuuden lisäämiseksi.

- Vakuutettujen yhdenvertaisuuden ja perustelultujen päätösten kannalta olisi olennaista, että etuushakemuksia varten laaditut lääkärinlausunnot ovat laadukkaita ja kattavia. Lausuntojen laatiminen edellyttää niitä kirjoittavalta lääkäriltä sosiaalivakuutuksen ja vakuutuslääketieteen tuntemusta. Vakuutuslääketieteen koulutusta ja osaamista voidaan parantaa ottamalla vakuutuslääketiede ja kuntoutus systemaattisesti huomioon eri koulutusasteissa. Vakuutuslääketieteen osa-aikaista professuuria esitetään Helsingin yliopistoon.

5. Viestinnän käytännön toteutuksessa tulee keskittyä erityisesti seuraaviin asioihin.

- Vakuutuslääkäri voi arvioida tapauksen näkemättä vakuutettua.
  1. Viestinnässä tulee painottaa, että vakuutuslääkärin tehtävä ei ole vakuutetun henkilön terveyden tutkiminen, vaan korvauksen tai etuuden maksamisen lääketieteellisten edellytyksien arvioiminen. Vakuutuslääkärin ei tarvitse tavata vakuutettua, koska terveydenhuollon piirissä toimivat lääkärit ovat henkilön jo tavanneet ja tutkineet. Vakuutuslääkärin arvioi työkykyä tai tapauksen syy-yhteyttä terveydenhuollon ammattilaisen laatimien asiakirjojen pohjalta.

- Päätös ei perustu diagnoosiin.
  1. Vistinnässä tulee korostaa, että vakuutuslääkäri ei päätä onko henkilö sairas vai ei ja tarvitseeko henkilö hoitoa oireihiinsa tai sairauteensa. Vakuutuslääkäri arvioi etuuden myöntämisen edellytyksiä vakuutuslääketieteen näkökulmasta. Hän ei tee terveydentilaa koskevia diagnooseja, vaan osallistuu päätöksentekoon yhteistyössä muiden asiantuntijoiden kanssa. Päätös perustuu kokonaisarvioon henkilön tilanteesta.

Tässä kiteytettynä silloisen sosiaali-ja terveysministeri Paula Risikon asettaman työryhmän muutosehdotukset vakuutuslääkärijärjestelmään josta suurin osa ehdotuksista on jo toteutettu ja pantu käytäntöön.

Kuten aikaisemmin mainitsin tuosta yhteydenotosta ja mukavasta keskustelutuokiosta, korjaan edellistä blogi kirjoitustani saamillani uusilla tiedoilla jotka muuttavat tätä kokoomuksen esitystä todella merkittävästi.

Kokoomukselta on tulossa lähi viikkoina uusi esitys vakuutuslääkärijärjestelmän muuttamisesta jossa tullaan ehdottamaan, että vakuutusyhtiöt noudattavat KKO:n linjausta syy-yhteydestä sekä tullaan ehdottamaan, että vakuutuslääkärit voisivat tavata vakuutetun henkilön osana etuuskäsittelyä.

Jään mielenkiinnolla odottamaan tätä kokoomuksen tulevaa esitystä vakuutuslääkärijärjestelmän muuttamisesta.

Kiitos Sanna Lauslahti.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti