Elämään opettelua

keskiviikko 11. lokakuuta 2017

Norsunluutornin perustukset pettää

Rahoittajat täytyy pelastaa.


Jalla jalla! Huusi turisti ja puristi pakarat yhteen, vatsa kurnahtaa ja tuota auttavaa ovea ei näy missään. Tuttu tilanne monelle turistille, kun haluaa rajojaan kokeilla ja katsoa kuinka paljon pystyy kahmimaan herkkuja, ennen kuin raja tulee vastaan. 

Samaa voi sanoa tänä päivänä vakuutusyhtiöistä, noissa nykyajan rahasammoissa on tullut hätä käteen ja johtajat huutavat jalla jallaa yhteen ääneen kohti argadianmäkeä, ja kukas muu noihin avunhuutoihin vastaa, kuin kokoomus. 

Mikä sai noiden vakuutusyhtiöiden johtajien vatsan kurnahtamaan? Me saimme. 
Me aivovammautuneet olimme se pilaantunut asiakasryhmä, epäkelpo kuluerä ja hiljaiseksi nöyryytetty  joiden piti  pysyä poissa heidän yltäkylläisistä pöydistään.
Me emme pysyneetkään hiljaa vaan toimme totuuden esille ja saimme muutoksenpyörän liikkeelle. Asiasta kiinnostui myös Jari Ronkainen (ps) joka teki toimenpidealoitteen vakuutuslääkärijärjestelmän muuttamiseksi, toimenpidealoitteen keskeinen vaatimus on vakuutuslääkäreiden käänteinen todistustaakka.

Tämä Ronkaisen toimenpidealoite on saanut usean kansanedustaja niskakarvat pystyyn ja etenkin kokoomuksessa on jouduttu miettimään väliintuloa pelastaakseen puolueen rahoittajansa. Niinpä kansanedustajat Sanna Laudaslahti (kok), Sari Sarkomaa (kok) ja Sari Rissanen (kok) ovat tehneet muutosehdotuksen joka on lähes identtinen vuoden 2013 silloisen sosiaali-ja terveysministeri Paula Risikon (kok) asettaman ohjausryhmän mietinnön kanssa, joka kariutui eriävään mielipiteeseen.

Toki tämä kolmikko kehuu vuosien varrella tehtyjä lakimuutoksia jotka ovat parantaneet ihmisten oikeustajua ja luottamusta vakuutuslääkäreihin, kuten vuonna 2015 tehty lakimuutos työtapaturma- ja ammattitautilakiin 559/1994 23§ joka sallii vakuutuslääkärin merkitä kantansa asiakirjoihin noudattamatta lääkärin valaa. Tämä muutos varmasti on parantanut ihmisten oikeustajua.

Ministeri Jari Lindström (sin) asetti selvitysmiehen tarkistamaan vakuutusoikeuden käytäntöjä viime syksynä ollessaan vielä oikeusministeri, sittemmin oikeusministeriksi tullut Antti Häkkäselle (kok) on esitetty suullinen kysymys aiheesta, mutta vastausta ei ole saatu.

Viimeisin muutosehdotus vakuutuslääkärijärjestelmään tuli Finanssiala ry:stä, eli toimialalta joka ajaa vakuutusyhtiöiden etua. Tämän ehdotuksen antoi Piritta Poikonen (ps) joka niin ikään haikailee tuon vuonna 2013 Paula Risikon (kok) asettaman ohjausryhmän mietinnön perään. 

Luulisi Piritta Poikosen olevan Jari Ronkaisen ehdotuksen kannalla, koska samaa puoluetta edustavat, toki Poikosella on omat intressit tuon Finanssiala ry:n puolesta.

Nämä nyt julkisuuteen tuodut muutosehdotukset jotka pohjautuvat lähes kirjaimellisesti tuohon 2013 ohjausryhmän mietintöön kuvastaa sitä hätää jota vakuutusyhtiöt kokevat. Kokoomus varmasti tulee tekemään kaikkensa jotta Jari Ronkaisen muutosehdotus ei saa riittävää kannatusta, todennäköisesti he vaativat myös keskustaa mukaan tähän rintamaan tekemällä kauppaa sotesta.

Mikä on meidän vammautuneiden tehtävä? Nyt kun tuo norsunluutorni on alkanut huojumaan, niin nyt ei saa jäädä vain odottamaan mitä eduskunta tekee. Meidän on pidettävä vieläkin kovempaa meteliä vakuutuslääkäreiden mielivallasta ja tuoda ne rumimmatkin kohtalot julkisuuteen. 
Kyllä media meistä jossain kohtaa kiinnostuu ja se tarkoittaa voittoa meille ja meitä hoitaville lääkäreille.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti