Elämään opettelua

lauantai 28. lokakuuta 2017

Saavuta rauha, aloita sota

Menehtynyt, todista syy-yhteytesi kuolemaan.


Minua surettaa ja konehuoneeni alkaa piiputtamaan, kuullessani näitä ihmiskohtaloita. Viimeisin tämä Raaseporin onnettomuus jossa menehtyi kolme varusmiestä, yksi junan matkustaja sekä useita loukkaantui, osa vakavastikkin.

Minua surettaa se, että näiden kolmen menehtyneen varusmiehen omaisille maksetaan vain hautauskulut noin 4000€, sekö on se hinta ihmishengestä jonka valtionkonttori on laskenut ja esittänyt puolustusvaliokunnalle säästötoimenpiteenä?
Sekö on se ihmishengen hinta, jonka eduskunta on hyväksynyt vain koska se tuo säästöjä?
Sekö on se hinta joka hallitusohjelmassa asetettiin osana säästötalkoita, johon teistä kansanvalitsemista edustajista ei yksikään osallistunut? Kun joku hemmetin laki muka esti sen. 

Entä ne onnettomuudessa loukkaantuneet? Voin vain kuvitella mihin taisteluun he joutuvat vaatiessaan korvauksia sotilastapaturmalakiin vedoten, nyt joku politikko tai valtionkonttorin vahtikoira älähtää ja sanoo ettei mitään ongelmia tule olemaan. 

Ensinmäinen vaihe on helpoin, sinua hoidetaan asianmukaisesti ja hoitava lääkäri tekee sinusta diagnoosit, joudut mahdollisesti Turkuun traktografia kuviin, mikäli lääkärin ammattitaito riittää epäilykseen aivovammasta. 

Toinen vaihe on myös helppo, mutta vammautuneelle raskas, eli kuntoutus. Tulet mahdollisesti käymään useita vuosia kuntoutuksessa. Mutta huoli pois, saat mahdollisesti pitkäaikaistodistuksen hoitavalta lääkäriltä ja pääset sehauttamaan nuo kodin ja kuntoutuksen väliset matkat KELA taxsilla.

Kolmas vaihe on se raskain ja uuvuttavin, joudut taistelemaan valtionkonttoria vastaan ja käymään mitä omituisemmilla asiantuntija lääkäreillä jotka systemaattisesti vähättelevät vammojasi ja tekevät valtionkonttorin pyynnöstä puollueellisia lausuntoja.

Kuulostaako utopialta? Tervetuloa utopiaan.


Turvaa rauha omalla kustannuksella.


Sinä Janne Leinonen runnoit viime vuonna uuden sotilastapaturma ja palvelussairauslain läpi vedoten sen tuomiin säästöihin sekä siihen, että valtionkonttori saa suuremman harkintavallan sellaisen korvauksen suorittamiseen, joka parhaiten tukisi palveluksen jälkeistä hoitoa.

Eduskunta hyväksyi tämän tökerön luomuksesi samaisena vuotena ja laki asutui voimaan tämän vuoden alussa. Olisi voinut kuvitella, että puolustusministeri Jussi Niinistö joka tuntuu joukon järkevimmältä, olisi torpannut tämän mutta ei. Juha Sipilän asettama paine ja uhkailupolitiikka oli tehnyt tehtävänsä.

Jos oikein väkisin yrittää jotain hyvää laista löytää, niin se löytyy kohdasta posttraumaattinen tressireaktio. 

Tässä suora lainaus tuosta laista:

Traumaperäisen stressihäiriön ja tuhoisaa kokemusta seuraavan persoonallisuuden muutoksen korvaaminen edellyttää, että vahingoittunut on ollut välittömästi osallisena 1 momentissa tarkoitetussa tapaturmassa ja että vahingoittuneella on todettu traumaperäinen stressihäiriöön sopiva oireisto kuuden kuukauden kuluessa tapahtumasta tai palveluksen päättymisestä.

1 Momentti: Akuuttia tressireaktiota, joka seuraa sellaisesta poikkeuksellista fyysistä tai psyykkistä henkistä rasitusta aiheuttavasta tapahtumasta, johon liittyy vakava turvallisuuden tai fyysisen koskemattomuuden menetys tai menettämisen uhka.

Minä sain kunnian kertoa teille tarinan rauhanturvaajasta joka loukkaantui vakavasti helikopterionnettomuudessa ja taistelee edelleen oikeuksistaan korvauksiin valtionkonttoria vastaan.

Pekka Puolakka puolustusvoimien palveluksessa 1986-2000

Libanon Saida

1986 Pekka istuu helikopterissa, kun ääriryhmä yllättäen ampuu helikopteria, Pekka saa haavoittuu kimmonneesta luodista oikeaan ohimoon ja korvanlehteen. Helikopteri putoaa maahan kattopuoli edellä. Pekan selkä venyi ja hän jäi roikkumaan turvavöistä verta vuotaen pää alaspäin. Pekka avasi turvavyöt poistuakseen helikopterista ennen kuin ääriryhmä ehtisi paikalle. Tämä ei kuitenkaan onnistunut vaan Pekka putosi lattialle yhdeksi möykyksi, myös pekan polvi oli vääntynyt ja siihen oli tullut Baykkerin kysta.

Ääriryhmä otti Pekan ja muut helikopterissa olleet vangiksi ja paikkaa Pekan saamat runsasvuotoiset haavat. Ääriryhmä pahoinpiteli vangittuja toistuvasti ja uhkasivat tappaa heidät. 
Eräänä päivänä ääriryhmä saapui noutamaan Pekan ja muut vangit, heidät riisuttiin alasti ja vietiin puolipimeään käytävään jossa he olivat lähes tunnin tietämättä mitä seuraavaksi tapahtuisi, yllättäen heidät siirrettiin lehdistön ja kansainvälisen tv yhtiöiden eteen. Tästä alkoi Pekan matka kohti kotia, ensin Ranskalaisten sairaalaan sieltä Ruotsalaisten sairaalaan, lopuksi Suomalaisten sairaalaan ja viimein evakointi Suomeen tilkan sotilas-sairaalaan jossa Pekka oli 3 kuukautta jossa Pekan polvi leikattiin. Pekka palasi puolustusvoimien palvelukseen sairaalassa olon jälkeen, kunnes lopetti palvelusuran vuonna 2000.

Pekan selkä on nyt leikattu kahdesti helikopterin alasampumisen jälkeen ja hän kärsii vaikeasta posttraumaattisesta tressireaktiosta.

Pekka on useaan kertaan hakenut korvausta valtionkonttorista, mutta valtionkonttori kiistää, että Pekan vammat johtuvat onnettomuudesta, sen sijaan valtionkonttori myöntää oikeanpuoleisen korvan vamman, niskan nyrjähdyksen ja polviruhjevamman.

Valtionkonttori on tehnyt päätöksen, että Pekan posttraumaattinen tressireaktio on siviili vamma ja näin ollen ei kuulu sotilastapaturmalain piiriin. 

Pekka on taistellut valtionkonttoria vastaan nyt 31 vuotta ja saanut haittaluokan 5 sekä rahallisen korvauksen 8135€

Vaikka uusi sotilastapaturmalaki on tullut voimaan ja siellä mainitaan selkeästi posttraumaattinen tressireaktio, ei Pekka tästä huolimatta ole saanut asianmukaista korvausta vaan joutuu edelleen tappelemaan valtionkonttoria vastaan päivittän.

Päättäjät päiväunilla.


Arvoisat päättäjät, ne maamme naiset ja miehet jotka laittavat henkensä alttiiksi vain turvatakseen rauhaa ovat ansainneet heille kuuluvan korvauksen. 

Miksi te jaatte kunniamerkkeja ja mitä lie leijonan ristejä toisillenne, samalla kun ummistatte silmänne todellisuudelle. 

Oletteko te päättäjät tietoisia siitä tosiasiasta, että valtionkonttori maksaa vain murto-osalle korvauksia puhtaasti psyykkisistä vammoista, vaikka varovaistenkin arvioiden mukaan kriisinhallintatehtävissä palvelleista henkilöistä noin 400 on saanut jonkinasteisen traumaperäisen tressireaktion. 

Pekan tarina on vain yksi niistä sadoista sankareista joiden sota ei loppunut kotiinpaluuseen.


Postia eduskunnasta.


Nyt kun Ronkainen tuli julkisuuteen ja kertoi että noin 60 kansanedustajaa on allekirjoittanut hänen lakialoitteen vakuutuslääkärijärjestelmän muutoksesta, oli tieto varmasti monelle pettymys. 

Onko ainoa toivomme  haudattu eikä mikään muutu? Lakialoite ei toki hävinnyt mihinkään, mutta sen voimaantulo tai saatika että siitä äänestettäisiin suuressa salissa on nyt paljon epätodennäköisempää.

Sain tällä viikolla kansanedustajalta sähköpostia ja liitteenä oli lakialoite jonka allekirjottanut kuuluu hallituspuolueen, joten lain läpimeno on lähempänä kuin koskaa.

Lakialoite on hyvin selkeä ja yksituumainen: 

Vakuutusyhtiöiden ja eläkelaitosten omien lääkäreiden ja ulkopuolisten asiantuntijalääkäreiden lausunnot tulee asettaa jatkossa muodollisesti yhtäläiseen asemaan. Tämän vuoksi vakuutusyhtiöiden ja eläkelaitosten omien lääkäreiden oikeus olla noudattamatta lausunnoissaan ja muissa kannanotoissaan terveydenhuollon ammattihenkilöstä annetun lain mukaisia muotosäännöksiä tulee poistaa.

Laki tulee koskemaan seuraavia pykäliä:

Työtapaturma-ja ammattitautilaki, työntekijän eläkelaki, kansaneläkelaitoksesta annettu laki, yrittäjän eläkelaki, mirimieseläkelaki ja julkisten alojen eläkelaki koskien myös kevaa.

Alan henkilökohtaisesti ensiviikolla lähettelemään postia eduskuntaan ja varmistamaan riittävää kannatusta lakivalmistelun varmistamiseksi.










 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti