Elämään opettelua

perjantai 6. lokakuuta 2017

Paperi voittaa aina

Ruskeita raitoja ensitietokaavakkeella.


On olemassa kahdenlaisia papereita, on niitä tärkeitä ja sitten on niitä todella tärkeitä. Vaikka kategoriani on aika suppea, niin ehkä seuraava vertaus avaa asiaa. Sinulla on kuponki jolla saa kolme kahvipakettia viidellä eurolla, mutta tarjous on voimassa vain jos annat kupongin kassalla maksaessasi kahvipaketteja.

Kesken kaiken kassajonossa vatsasi kurnahtaa ja on aika etsiä suorin reitti vessaan joka onneksesi onkin heti kassalinjan vieressä. Helpottavan toimenpiteen jälkeen huomaat että paperi on loppu, mutta onneksi sinulla on tuo huippu-, extra-, megatarjouskuponki kädessäsi. Näin tämä todella tärkeä paperinpala muuttui vähemmän tärkeäksi paperiksi matkalla kohti jätevesilaitosta. Hyvä puoli tässä tilanteessa on se, että kuponki oli ilmaisjakelulehdessä joten nyt vain etsit uuden lehden ja ostat nuo kolme kahvipakettia viidellä eurolla. Joten sen suurempaa vahinkoa ei syntynyt. Toki kannattaa varmaan varmistaa että kyseisen kaupan vessassa on paperia ennen kuin menet ostoksille.

Toinen esimerkki voisi olla seuraavanlainen, olet joutunut onnettomuuteen ja avuliaat ihmiset soittavat ambulanssin paikalle. Nuo punaisiin vaatteisiin puetut arjen sankarit ryhtyvät valmistelemaan sinua siihen kuntoon että sinut saadaan mahdollisimman nopeasti sairaalaan, koska olet tajuttomana ja saanut isoja ruhjeita päähän ja ylävartaloon. Sinua hoidetaan hyvin, mutta kaiken kiireen keskellä todella tärkeä ensitietokaavake jää vajavaisesti täytetyksi, esimerkisi sinun tajuttomuutta ei ole merkitty kyseiseen kaavakkeeseen. Näin tälläkin todella tärkeällä paperilla voi pyyhkiä peppua. Toisin kuin tuo huipputarjous kahvikuponki, tätä ensitietokaavaketta ei saa ilmaisjakelulehdestä eikä mistään muustakaan, se tehdään kerran ja jos se on väärin täytetty niin sitä ei voi korjata myöhemmin.

Toisin sanoen kahvikuponki ja ensitietokaavake ei ole tarkoitettu vessapaperiksi, vaikka molemmilla voi tarvittaessa peppua pyyhkiäkkin.

Miten homma toimii oikeasti. 


Moni blogini lukija ei varmasti tiedä, että olen aikoinaan toiminut yli kolme vuotta TYKS:issä potilaskuljetusesimiehenä ja tuo kyseinen kaavake on siis todella tuttu minulle, toki sairaalan sisäiset kuljetukset ovat kaikki niin sanottuja dave keikkoja, eli ei kiirreellisiä. Mutta tämän työn kautta tunnen useita ensihoitajia sekä tiedän mitä heidän työ on. Vaikka tuon ensitietokaavakkeen tärkeellisyyttä ei voi liikaa painottaa, niin siitä huolimatta se on valitettavasti joillekkin ambulanssissa työskenteleville ensihoitajille vain paperi mikä täytyy pakosta täyttää ja tämän seurauksena täyttö muuttuu siten että rasti tuonne ja rasti tänne.

Minä ymmärrän että esimerkiksi kolaripaikalle meno saa ensihoitajan adrenaliinin kohoamaan, täytyy ottaa tilanne haltuun ja tarvittaessa pyytää Lauri 4 paikalle, olla yhteydessä mediheliin lääkityksestä sekä suorittaa vielä kaikki muut tarvittavat hoitotoimenpiteet, mutta nämä kaikki pitäisi myös kirjata tuohon ensitietokaavakkeeseen, mielellään reaaliajassa.

Se mikä tässä kaikessa on hyvin yleinen käytäntö on se, että opiskelija kun tulee ambulanssiin harjoittelemaan, niin hän saa lähes aina poikkeuksetta tehtäväkseen täyttää tuota ensitietokaavaketta. Tämä johtaa valitettavan usein siihen että, kaavakkeen täyttö jää toissijaiseksi koska opiskelijan huomio kiinnittyy uhriin ja hänelle annettaviin hoitotoimenpiteisiin. Myös opiskelijasta vastuussa oleva ensihoitaja jättää aivan liian usein tarkistamatta nuo ensitietokaavakkeen merkinnät ja täten virhe on jo valmis.

Uskon itse vakaasti siihen että, ambulanssin henkilökunta ei tiedä kuinka suuria ongelmia vajavaisesti tai väärin täytetty ensitietokaavake aiheuttaa. Yhden rastin puuttuminen saattaa tarkoittaa pahimmillaan useiden kymmenien tuhansien eurojen menetystä vammautuneelle. Miltähän se tuntuisi jos kyseinen summa otettaisiin vastuussa olevan ensihoitajan tilipussista, tulisiko tätä elämääkin tärkeämpi kaavake täytettyä vähän huolellisemmin.


Mitä pitäisi sitten tehdä?


Suomessa on useampi oppilaitos joka kouluttaa lähihoidon osaamisalana ensihoitoa, sekä ammattikorkeita joissa koulutusohjelmana on ensihoito. Kummassakaan koulutusmuodossa ei ole kurssia aivovammasta, siis nyt puhutaan aksonitason aivovammasta. Sen sijaan aivoinfarktista ja aivoverenvuodosta on lukemattomia oppitunteja. Olisiko nyt korkea aika ottaa myös aivovamma opetusohjelmistoon ja jos kaipaatte esimerkkejä, niin meitä olisi monia vapaaehtoisia tulemaan kertomaan omakohtaisia kokemuksia.

Koulutuksessa pitäisi kiinnittää erityistä huomiota ensitietokaavakkeen täyttämiseen ja täyttämisen todenmukaisuuteen, myös väärin tai virheellisesti täytetyn kaavakkeen tekijälle pitäisi tuomita jonkin asteinen rangaistus. Koska kyseinen kaavake on terveydenhoitoon liittyvä, koskee sitä lakipykälä minkä kunniani ja omatuntoni kautta vakuutan, ja tämä tarkoittaa sitä että potilas voi haastaa kaavakkeen täyttäjän oikeuteen väärän tiedon antamisesta. Tätä aisiaa pitäisi voimakkaasti painottaa opetuksessa.

Vaikka te ensihoitajat teette erittäin tärkeää työtä, myös paperityö kuuluu osana teidän työhön. Emme varmaan kukaan halua oikeuden kautta hakea oikaisua asioihin jotka voidaan pienellä huolellisuudella hoitaa ambulanssissa matkalla sairaalaan.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti